Ny børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye fik en cykelkæde i gave af afgående minister Pernille Rosenkrantz-Theil. Kæden symboliserer alle delene af det skolepolitiske samarbejde: Lærere, elever, pædagoger mv.

Tesfaye blev ”en smule irriteret” over spørgsmål:
Vi skal ikke finde os i, at børn og unge skulle være en degradering

Med rosende ord og takketaler blev Børne- og Undervisningsministeriet overdraget fra Rosenkrantz-Theil til Mattias Tesfaye. Det allervigtigste ministerium, lød det fra landets nye undervisningsminister.

Publiceret Senest opdateret

Da Mattias Tesfaye (S) kørte væk fra Amalienborg i sin ministerbil efter præsentationen af den nye regering, blev han af en journalist spurgt, om det ikke er en degradering at gå fra justitsminister til børne- og undervisningsminister.

Og det var et spørgsmål, der gjorde ham ”en lille smule irriteret”, fortalte han tilhørende i Børne- og Undervisningsministeriet under sin tale ved den officielle ministeroverdragelse torsdag eftermiddag.

”Det er da rigtigt, at jeg har haft mange slipsedage det sidste stykke tid (…) Men at dem, der passer min datter i daginstitutionen, lige nu skal tænde for tv’et og se, at den minister, der har det politiske ansvar for deres afgørende arbejde, at det må være en degradering. At dem, der tester børn i anden klasse for ordblindhed, at det er åbenbart en degradering, det er udtryk for noget bredere i vores samfund, hvor vi vurderer noget til at være finere end andet".

”Så jeg er rigtig glad for at kunne overtage efter Pernille (Rosenkrantz-Theil red.). Fordi der er behov for, at de mennesker, der arbejder med det og har det dyrebareste i hænderne hver eneste dag, at de ranker ryggen, og at vi ikke finder os i, at det at arbejde med børn og unge skulle være udtryk for noget mindre fint end dem, der har flere slipsedage”, sagde Mattias Tesfaye i sin tale.

Kryds mellem motorcykel og supertanker

Mens Mattias Tesfaye kunne sige goddag til embedsværket i Børne- og Undervisningsministeriet, var det tid for Pernille Rosenkrantz-Theil (S) at sige farvel. Hun er i stedet udnævnt som landets nye social- og boligminister.

I sin takketale havde hun traditionen tro en velkomstgave med til den nye minister. Det var en cykelkæde.

”Da jeg trådte til, råbte folk til hinanden. Velbegavede og fantastiske mennesker, hvor lige så snart de begyndte at diskutere skolepolitik, så begyndte de at råbe ad hinanden. Og den vigtigste opgave i den forgangne tid har været samarbejde".

"Så min gave er denne her kæde, som er et symbol på det vanvittigt vigtige samarbejde, vi har i det her ministerium, nemlig lærerne, pædagogerne, eleverne og alle de andre fantastiske parter”, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil i sin tale til sin afløser.

Departementschef i ministeriet Kent Harnisch holdt en afskedstale til den afgående minister. Han roste Pernille Rosenkrantz-Theil for hendes arbejdsomhed.

”Vi andre skulle bogstaveligt talt løbe efter dig for at følge med. Hvis jeg skulle tegne et billede af dig som minister, så ville det være en motorcykel og en supertanker. Du kommer hurtigt op i høj fart ligesom en motorcykel, men du forbliver også i høj fart ligesom en supertanker”, sagde Kent Harnisch og fortsatte:

”Op til sommerferien lukkede vi syv politiske aftaler. Og for folk der ikke har deres daglige gang på Slotsholmen, så er det helt sindssygt mange politiske aftaler. Og det var store og vigtige aftaler. Noget omkring ordblindepakke, noget omkring seksualundervisning, omkring bedre muligheder for sen skolestart”, sagde departementschefen, der også sagde farvel til ministeriet for at blive departementschef i det nyoprettede Økonomiministerium.

Mattias Tesfayes havde en paraply med til Pernille Rosenkrantz-Theil. Han fortalte, at han havde set et videoklip af Pernille Rosenkrantz-Theil, der holdt en paraply for Kronprinsesse Mary, og i lyset af Pernille Rosenkrantz-Theils rebelske unge dage, fandt han gestussen både morsom og ”fin”.

Mattias Tesfaye huskede hende efterfølgende på fortsat at passe på folk, høj som lav.

Se video, hvor Mattias Tesfaye understreger vigtigheden af blandt andre lærere: