Der bliver afsagt dom i sagen om forhandlingsretten på sosu-skoler den 16. januar.

Forhandlingsret på sosu-skoler afgøres først til januar

Sidste retsmøde i sagen om forhandlingsretten for ergoterapeuter, fysioterapeuter og jordemødre ansat på landets sosu-skoler er nu afviklet. Der bliver dog først afsagt dom den 16. januar.

Publiceret Senest opdateret

Havde man håbet på en endelig afklaring om forhandlingsretten på landets sosu-skoler efter sidste retsmøde i Østre Landsret i København i går, blev man skuffet.

For under gårsdagens retsmøde blev det nemlig meldt ud, at dommen bliver afsagt skriftligt – og først den 16. januar.

Flere havde ellers set frem til et endeligt punktum i den snart treårige strid om, hvem der har forhandlingsretten for ergoterapeuter, fysioterapeuter og jordemødre ansat på sosu-skolerne.

Den 1. januar 2020 kom de dengang 100 ergoterapeuter, 40 fysioterapeuter og to jordemødre ellers under Danmarks Lærerforenings vinger, men Akademikerne var ikke enige i, hvem der havde forhandlingsretten, og om Centralorganisationen af 2010 (CO10) kunne delegere aftaleretten til Lærernes Centralorganisation (LC). Derfor lagde de sag an mod CO10, og den retssag har kørt over fire dage her i november.

Kamp om hvem der må forhandle

Hele humlen er, at de 142 underviseres respektive fagforbund; Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Jordemoderforeningen i 2019 meldte sig ud af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) - og også ud af Centralorganisationen af 2010, der er forhandlingsorganisation for en lang række faglige organisationer på det statslige område – herunder sosu-skolerne.

I stedet meldte de tre fagforbund sig ind i en anden central- og hovedorganisation; Akademikerne (AC).

Når forhandlingsretten dermed ikke længere kunne varetages af de tre fagforbund, overdrog CO10 forhandlingsretten for medlemmer af de tre fagforbund til Lærernes Centralorganisation – og i dagligdagen ude på skolerne til Danmarks Lærerforening.

Men AC vil selv have forhandlingsretten, og derfor stævnede de CO10.