Sagen om Lærerstandens Brandforsikring
'Hemmelige ventelister til boliger'. Sådan stod der på forsiden af Jyllands-Posten den 11. december, og for mange af de 170.000 forsikrede i Lærerstandens Brandforsikring var det første gang, de hørte om, at selskabet lejede lejligheder ud.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Der er nok, der ved, der er de lejligheder", lød forklaringen fra Lærerstandens direktør Svend Emil Nielsen på, at lejlighederne ikke var omtalt på selskabets hjemmeside eller i andre publikationer til medlemmerne. Selv bor han i en 200 kvadratmeter stor LB-lejlighed i Vester Voldgade i København, som han ikke ville oplyse, hvad han betalte i leje for. Skandalen rullede, og onsdag den 14. december trak Svend Emil Nielsen sig som direktør ved et ekstraordinært bestyrelsesmøde. Også bestyrelsesformand Jens Nygaard valgte at trække sig, mens den øvrige bestyrelse stiller deres mandater til rådighed ved en ekstraordinær generalforsamling den 4. februar. Bestyrelsen offentliggjorde, hvem i LB's topledelse, der boede i hvilke lejligheder og til hvilken husleje og bebudede samtidig en uvildig advokatundersøgelse. Undersøgelsen skal foruden ventelisterne til de omkring 500 lejligheder kigge på sommerhuse, bestyrelsens rejser, et LB-kollegium, selskabets kunstindkøb med mere. Såvel direktør som bestyrelse er meldt til politiet for mandatsvig af Komiteen mod Magtmisbrug og Korruption i Danmark.
Samme dag som de første artikler var i Jyllands-Posten fortalte Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen avisens journalist, at han havde hørt, man kunne søge lejligheder i forsikringsselskabet og havde søgt til sine to ældste børn, som har fået LB-lejligheder på Amager.
"Når jeg følger med i mediedækningen af sagen omkring LB, kan jeg sagtens forstå forargelsen hos dem, der har stået på venteliste i flere år eller har haft børn stående på venteliste. Og jeg er helt klar over, at det ikke løses ved, at jeg forklarer, at jeg ikke var klar over, at mine sønner sprang en lang venteliste over", skrev han i folkeskolen.dk's netdebat om sagen.
"Jeg har til flere medier i dag udtalt, at jeg var stolt over skudsmålet om, at pamper bliver jeg aldrig. Senest bragt i Politiken forud for kongressen. Nu er jeg havnet i en situation, hvor medlemmerne med god grund kan beskylde mig for pampertendenser. Det er jeg naturligvis ked af. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at genoprette billedet. Det gør jeg blandt andet ved konsekvent at udtale mig ærligt til pressen".
Også formanden for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg, der er delegeret i LB, har fået lejligheder gennem forsikringsselskabet, og efter sagen om LB har Danmarks Lærerforening oplyst, at foreningen råder over ca. 30 lejligheder, hvortil børn af ansatte har førsteret. Det er nogle af de forhold, som er blevet heftigst debatteret i folkeskolen.dk's særdeles livlige netdebat om forløbet. Der er link til netdebatten, til folkeskolen.dk's nyheder om sagen, til Jyllands-Postens dækning, til LB's hjemmeside samt til udtalelser fra DLF om sagen til højre.