Det nye medborgerhus tilbyder kurser for elever fra 5.-10. klasse med fokus på medborgerskab

Ungdomsbyen giver sit bud på undervisning i demokrati

Med et nyt Medborgerhus giver Ungdomsbyen i Rødovre sit bud på, hvordan den nye demokratikanon kan omsættes til praktisk pædagogik. Men ikke alle skoleklasser kan besøge Ungdomsbyen. Derfor suppleres huset af en hjemmeside med ideer til undervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Professor Ove Korsgaard, institutleder ved pædagogisk filosofi på Danmarks Universitetsskole og ophavsmand til ideen om en demokratikanon, klippede i går snoren til Medborgerhuset, hvor elever kan få undervisning i demokrati og blive klædt på som aktive borgere.

"Vi forsøger at lave relevante kurser til tidsånden. Derfor søgte vi Undervisningsministeriet om penge til Medborgerhuset. Vi har kørt et pilotprojekt med 15 klasser siden nytår, men 30 andre klasser ville gerne have været med, så det tyder på, vi har ramt rigtigt med Medborgerhuset", fortæller Ungdomsbyens leder Carsten Skjoldborg.

Indtil 1. august 2007 var Ungdomsbyen en del af Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Da regeringen lukkede centret, fortsatte Ungdomsbyen i privat regi med et tilskud fra Undervisningsministeriet på tre millioner kroner om året.

Tre tilbud om undervisning i demokrati

Medborgerhuset byder på Demokratiets Gang, hvor vigtige milepæle i demokratiets historie præsenteres i billeder og tekst.

Gangen fører ind i Medborgerskabet med billeder, symboler og beskrivelser af, hvad man 'skal vide', 'skal kunne' og 'kan gøre' for at blive klædt på som aktiv medborger i et moderne demokrati.

Fra Medborgerskabet går man via Demokratiets gang ind i Fællesskabet - et undervisningslokale, hvor eleverne kan diskutere væsentlige dilemmaer og handlemuligheder, inden de træffer beslutninger.

Ungdomsbyen tilbyder tre kurser i medborgerskab til elever fra 5. til 10. klasse:

- Unge i førertrøjen - medborgerskab belyst gennem sundhed (5. og 6. klasse).

- Rent miljø eller fedt forbrug? - medborgerskab belyst gennem forbrug (7. og 8. klasse).

- Tæt på terroren! - Medborgerskab belyst gennem terror, sikkerhed og frihed (9. og 10. klasse).

"Herudover er vi ved at udvikle 'Medborgerskab - alle inklusiv' sammen med Integrationsministeriet. Det er for 8. til 10. klasse og kommer til at handle om alle typer minoriteter", fortæller Carsten Skjoldborg.

Kurset tilbydes gratis som et pilotprojekt i foråret 2009 til 20 klasser, der vil være med til at afprøve, evaluere og justere indholdet.

På vej med ideer til undervisning

Ikke alle skoleklasser har mulighed for at være fysisk til stede i Rødovre. Derfor supplerer Ungdomsbyen Medborgerhuset med hjemmesiden medborgerskabet.dk.

Siden er under udvikling, men besøgende kan allerede nu få et indtryk af, hvordan Demokratiets Gang og Medborgerskabet ser ud. Lærere skal også kunne finde forslag til, hvordan de kan undervise i demokrati.

"Vi er lige gået i gang med at udvikle hjemmesiden, men vi regner med at have et katalog med ideer til undervisning klar til september", siger Carsten Skjoldborg.