Anmeldelse

Projektopgave

Projektopgavetænkning

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Frode Boye Andersen

72 sider, 80 kroner

Udviklingsprogram-serien

Danmarks Lærerhøjskole

Forfatteren, der er pædagogisk konsulent ved Danmarks Lærerhøjskole, har, sammen med to lærere ved Mårslet Skole, sat sig et fornuftigt mål. Ud fra hidtidige erfaringer med projektopgaven overvejer han, hvor og hvordan opgavepraksis kan ændres. Især for at undgå, at projektopgaven bliver skabelonagtig, stivner i en alt for fast form.

Dette er intet pionerarbejde, men en ræsonnabel overvejelse, der har solid erfaringsgrund under sig. Det, der søges og foreslås er justeringer i organiseringen og afviklingen af projektforløbet. Overvejelserne går blandt andet ud på at styrke den idegivende åbningsfase (forfatteren har her forelsket sig i det malabariske udtryk 'provospiration'), at styre uden om problemformuleringen, at prioritere den spørgende fremgangsmåde (især fra lærerens side) og det åbent søgende, visionære valg (af emne og projektformulering) højt.

De to sidstnævnte anbefalinger illustreres udmærket ved delvis fingerede samtaleeksempler, altså lærer-elev dialoger. I det hele taget er udgivelsen sympatisk og velbegrundet, men en klarere, skarpere opdeling af stoffet i egentlige forslag til ændringer og (dertil knyttede) almene overvejelser ville nok tjene sagen - og læseren.

Thorkild Borup Jensen