Svenja Simone Bittner elsker at lave happenings for børnene på PLC.
Svenja Simone Bittner elsker at lave happenings for børnene på PLC.

Danmarks bedste pædagogiske læringscenter ligger i Tyskland

Oksevejens Skoles pædagogiske læringscenter i Flensborg er netop blevet kåret til Danmarks bedste PLC 2022. Deres PLC er skolens hjerte, og de får utroligt meget ud af få resurser, lyder det i begrundelsen. Læreren som står bag, Svenja Bittner, fortæller hvordan de gør.

Publiceret Senest opdateret

Oksevejens Skole ligger i Flensborg. Det er en af de danske skoler i Sydslesvig, og derfor var det også muligt for skolen at vinde prisen som Danmarks bedste PLC 2022. Og netop det, at give eleverne det danske sprog og dansk dannelse med hjem sammen med bøgerne, er vigtigt for lærer Svenja Simone Bittner, som er PLC’ets eneste medarbejder.

Prisen er lige blevet uddelt på Severin kursuscenter i Middelfart, hvor Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre (KFPLC) holder årsmøde i dag, og der er stor ros til den lille skoles PLC fra foreningens formand Klaus Svensson:

Svenja Simone Bittner har omdannet et gammelt glædeskab til bogskab og skifter løbende udstilling
Svenja Simone Bittner har omdannet et gammelt glædeskab til bogskab og skifter løbende udstilling

”Oksevejens Skoles PLC er i den grad skolens hjerte. Det understøtter en god læsekultur, skaber en stærk faglighed og giver plads til ro og hygge for eleverne. De laver booktalks, makkerlæsning, højtlæsning, læsemaratons, læsebingo og har forfatterbesøg, god kommunikation med forældrene og meget, meget mere. Faktisk er deres årsplaner fyldt til randen med spændende projekter og planer”.

Vuggestue og børnehave på strømpesokker

Skolen modtager sammen med titlen en bogpræmie sponsoreret af forlaget Straarup & Co, der består af et klassesæt af første bind af Sandra Schwartz’ serie 'Monstervenner' og et besøg af forfatteren med et skræddersyet foredrag og et tegne-/skriveværksted, hvor eleverne kan tegne og skrive deres eget indre monster frem. Bøger der er ejet af skolen og står fast på hylderne er ellers ikke, det PLC’et har mest af i forvejen. Svenja Simone Bittner fortæller, at hun låner næste alle bøger på centralbiblioteket, så en gang om ugen kommer bilen med stakkevis af store røde bogkasser, og så bliver der fyldt op.

”Børnene er gode til at fortælle mig, hvad de godt kan lide og interesserer sig for, så jeg kan reservere præcis det, de beder om. Og så følger jeg selv med på Instagram og forlagenes hjemmesider og overalt, hvor jeg kan blive inspireret til nye spændende bøger. Vi har nok 400-500 bøger stående på hylderne ad gangen, men de bliver hele tiden skiftet ud, så der er noget spændende for eleverne at komme til”.

Eleverne anbefaler også bøger til hinanden
Eleverne anbefaler også bøger til hinanden

Svenja Simone Bittner er eneansvarlig for PLC’et, men hun har tæt samarbejde med sin leder om skoleudvikling og med lærerne om sparring, inspiration og oprydning. Og hun samarbejder også tæt med sfo, børnehave og vuggestue.

”Børnehaven ligger lige op ad skolen, så de kommer tøffende på strømpesokker tre gange om ugen og låner bøger. Og vuggestuen ligger lige på den anden side af vejen, så de kommer også fast. Jeg har været så heldig at få lov til at undervise i 1. klasse i år, så jeg kommer endnu tættere på, og pædagogerne er blevet utroligt gode til at bruge mig også. I dag har de fx kriblekrable-tema, og så sidder de her og klipper insektor og hører bihistorier”.

Lille budget men stor læselyst

Hun har været lærer i 15 år og har været på Oksevejens Skole i fem år som PLC-medarbejder. Derudover underviser hun også i dansk og specialundervisning og har AKT-timer. Det er vigtigt for hende både at få de tætte relationer til børnene helt fra de er små, og særligt også at hjælpe dem, der har det svært også gennem arbejdet med litteraturen.

”Når jeg ser, hvordan nogle PLC’er ser ud i Danmark, så må jeg jo indrømme, at vores mere ligner et klassisk skolebibliotek, og jeg har da også masser af ideer til flere ting, jeg gerne vil lave hos os. Men jeg kan se, at vi fanger børnene som aldrig før. De låner stakkevis af bøger og læser med stor glæde. Det er bare det dejligste. Det er jo det, jeg brænder for”.

Oksevejens Skoles PLC-budget er på mindre end 100 euro om året, og det får formanden for Kommunerens Forening for Pædagogiske Læringscenter Klaus Svensson til at sige:

”Det er imponerede, hvad der bliver gjort af gratis arbejde for blandt andet at skabe et hyggeligt biblioteksrum - og hvor mange gode ideer, der er på tegnebrættet for fremtiden. Foreningen er ikke i tvivl om, at de nok skal lykkedes til gavn for skolens elever, med det gåpåmod, I har vist indtil nu”, siger Klaus Svensson.

To andre skolers PLC’er delte en andenplads i konkurrencen: Sophienborgskolen i Hillerød og Ålholm Skole i København.

Powered by Labrador CMS