Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'PC-Kørekort¡ - så det er til at forstå!'. Syv hæfter til elever i ungdomsskolen, hvor der ofte tilbydes undervisning, som fører frem mod de syv delprøver, der skal bestås for at få kortet.
PC-Kørekort¡ er defineret af de europæiske dataforeninger og er et anerkendt bevis på IT-brugerfærdigheder. Grundlaget er en detaljeret indholdsliste - ECDL syllabus 3.0.1 - som findes på http://www.ddf.dk
PC-Kørekort er tiltænkt voksne, som har behov for at dokumentere IT-brugerfærdigheder. Det er fint, at de ældste elever også kan bestå dén prøve, såfremt de er interesserede.
Materialet omhandler MS Office, skønt mange skoler bruger andre programmer; men de automatiserede prøver er i MS Office. Syllabusen selv er produktuafhængig.
Min anke er, at materialet i den grad læner sig op ad syllabusen. Hæfterne er opdelt i lektioner, der svarer til syllabusens kategorier! Et rent prøveforberedende materiale.
Om hæfte 1, 'Grundlæggende IT', siger forfatterne, at det bør komme sidst i 'kurset', fordi stoffet forekommer 'teoretisk og meget svært'. Det tror da pokker, når dispositionen er syllabusen. Herved bliver hæftet groft sagt en opremsning af usammenhængende ord og begreber. Forklaringer udebliver, og selvstændig læsning er umulig, fordi der ikke er noget at forstå.
Man forklarer for eksempel ikke bits, bytes og det binære talsystem, men nøjes med at fastslå, at når 1 Kb er 1024 bytes, så hænger det sammen med det binære talsystem. Den slags 'forklaringer' gør det ikke lettere.
I 'Lektion 3 Hukommelse' anskues en Word-fil som en database! Jeg betvivler det hensigtsmæssige i billedet, men kan se udspringet i syllabusen, hvor det om 'Måling af hukommelse' hedder: 'Forstå sammenhængen mellem angivelse af hukommelse og tegn, felter, poster, filer og biblioteker'.
Også for mig er det uklart, hvad der menes, men det er forfatternes opgave at komme uden om digital tågesnak. Jeg kan godt forstå, at eleverne finder hæfte 1 'teoretisk og meget svært'.
I hæfte 2 gennemgås tastaturet - det følger ellers ikke af syllabusen - og lidt senere, hvordan computeren lukkes.
Elever, der har brug for det, skal slet ikke forsøge sig - eller er vi nu nået dertil, at der er brug for specialundervisning i edb?
Hvis hæfterne om MS Office-programmerne kan fungere, skyldes det, at læserne har forkundskaber og arbejder med de konkrete programmer - for så er situationen en helt anden. Men hæfterne vil lære om programmer - uden at bruge dem til noget. Nu har eleverne også brugt programmerne - eller nogle tilsvarende - i årevis. Hvad skal de så med hæfterne?
Edb har været obligatorisk i 11 år, og kravene til PC-Kørekort er ikke større, end at de fleste afgangselever burde kunne honorere dem, hvis de har haft den undervisning, de har krav på, og har udvist aktiv interesse!
'Burde kunne - hvis de har haft'. Det er just problemet. I alle årene har målene været uklare.
Det er de stadig - og de såkaldte klare mål for dansk og matematik kaster ikke skarpt lys over det land. Men det kan man ikke laste disse hæfters forfattere for.
PC-Kørekort¡ - så det er til at forstå!
Af Georg Roldan, Mads Andreasen og Ulrik Knudsen
Serie på syv hæfter:
1. Grundlæggende IT, 32 sider, 89 kroner
2. Windows 98, 48 sider, 69 kroner
3. Word 97, 80 sider, 79 kroner
4. Excel 97, 80 sider, 99 kroner
5. Access 97, 48 sider, 69 kroner
6. PowerPoint 97, 84 sider, 99 kroner
7. Internet og Outlook 98, 64 sider, 99 kroner
Sidetal ifølge hæfterne, priser ifølge prisblad
Pris for alle hæfter 512,50 kroner
Særpris ved klassesæt
Kassander
kassander@kassander.dk
http://www.kassander.dk
Telefon 7640 05834