Anmeldelse
Børn med koncentrationsvanskeligheder
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi kender alle de urolige og ukoncentrerede børn, som har svært ved at fungere i skolen og børnehaven sammen med de andre børn. De omtales ofte med suk og trætte miner, fordi man som pædagog, lærer eller forælder ikke ved, hvad man skal stille op over for de urolige børn og deres vanskeligheder. Igennem de seneste ti år har debatten været skærpet omkring denne type børn, der bare tager al opmærksomhed og energi fra den egentlige undervisning i skolerne, og statistikkerne fra skolepsykologerne og fra børnepsykiatriske afdelinger fortæller om et stigende antal børn med manglende evne til at tilpasse deres adfærd og aktivitetsniveau til en social situation eller til det, der kræves for at løse en given opgave.
Bogen beskriver ud fra et helhedssyn på børns udvikling, hvad denne type problemer kan skyldes og frem for alt: Hvordan man bedst kan hjælpe disse børn. Den peger blandt andet på, at der i den moderne pædagogik, der bygger på, at barnet skal forstå, hvad det lærer, gemmer sig nogle vanskeligheder for børn med koncentrationsbesvær. For megen frihed og ansvar for egen læring er som gift for disse børn, der kræver korte, konkrete og frem for alt tydelige beskeder fra de ansvarlige voksne i barnets omgivelser.
Björn Kadesjö, overlæge og leder ved børneneuropsykiatrisk klinik ved Drottning Silvias Børne- og ungdomshospital i Göteborg, behandler emner som typiske problemer, holdninger, som kan lette dagligdagen, tilrettelæggelse af undervisning/specialundervisning, skole-hjem-samarbejde, håndtering af problemer med kammerater og teenagerens udfordringer.
Bogen udkom første gang i 1995 og er siden kommet i mange oplag. Nu foreligger anden udgave, som er gennemrevideret og nyoversat, og som indeholder et nyt kapitel om de samtidige vanskeligheder, disse børn ofte oplever. Der var mange ting i denne bog, som satte erfaringer og oplevelser fra en travl skolehverdag i perspektiv, og jeg har da også fået nogle gode ideer til, hvor man for eksempel kan blive tydeligere i sine beskeder til denne type børn, der har vanskeligt ved at håndtere kravene om en regelstyret adfærd. Så måske slipper jeg og andre lærere uden om de allerværste frustrationer, hvis vi tager ved lære af alle de kloge ord, som denne bog har så mange af. Og selv om bogen egentlig henvender sig til lærere inden for specialklasserækken, har vi alle én eller flere elever i vore klasser med (periodevise) symptomer i den retning.