Nationale test i Sverige: For første gang i 11 år har ingen lækket opgaverne på nettet

Fra efteråret skal de danske nationale test være ens for alle elever. Sådan har det været i Sverige i mange år, og i år er første gang siden 2011, at testene ikke har været ramt af læk, hvor elever har delt opgaverne på nettet.

Publiceret Senest opdateret

I dag er sidste dag med nationella prov på skolerne i Sverige. De svenske nationale test gennemføre i 3., 5. og 9. klasse og er bl.a. afgørende for elevernes afgangskarakterer. Og for første gang siden 2011 er det lykkedes at komme igennem testsæsonen, uden at opgaverne er blevet lækket på nettet.

"Ind til videre er ingen af årets prøver blevet spredt før prøveafviklingen. Derimod ved selve prøvegennemførelsen og bagefter, men så kan de ikke bruges til at snyde. Alligevel er det naturligvis et problem, at fortroligheden er brudt, og det kan blive nødvendigt at lave nye spørgsmål til andre år", siger enhedschef for de nationale prøver i myndigheden Skolverket, Anders Boman, til mediet Läraren.

De årligt tilbageværende læk af testopgaverne har fået mange lærere til diskutere, om testene er værdiløse til brug for bedømmelse og karaktergivning, som testene i høj grad bruges til i Sverige. Også i år har Skolverket fundet materiale, der lignede testopgaver på nettet, men der har været tale om gamle prøver, hvor nogle har ændret årstallet til 2022, skriver Läraren.

De foregående år, hvor testopgaver har været spredt på nettet før selve testdagen, har lærerne skullet gennemføre erstatningsprøver.

I Danmark henter testsystemet opgaverne i en meget stor digital opgavebank, og eleverne får forskellige opgaver og i forskellig rækkefølge, de såkaldte adaptive test. Men planen er, at man fra efteråret skal gå over til lineære test, hvor elever på samme klassetrin får de samme opgaver.

Powered by Labrador CMS