Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Byen Jels trak, fordi lærer Arne Widding Nielsen (39) og hans kone ønskede at rykke tættere på naturen, og da Arne Widding Nielsen så, Jels Skole søgte en musiklærer, slog han til og søgte.
Det er et år siden nu, og selv om han skal starte en helt ny musikkultur op i både by og skole, så fortryder han ikke et sekund.
"Jeg var glad for, hvor jeg var. Jeg var inde og se Jels Skole, og der var kun få instrumenter til sammenspil. Så tænkte jeg: Det bliver jeg nødt til", siger Arne Widding Nielsen.
"Jeg har før søgt fondsmidler og forlod et musiklokale, hvor der var ukuleler, keyboards - det hele. Jeg havde fået skabt en fantastisk musikkultur, men jeg var klar til at starte forfra. Så jeg tog også beslutningen, for at jeg selv kan få lov til at udvikle mig".
Ledelsen på Jels Skole har afsat 20.000 kroner til musiklokalet. Resten skal Arne Widding Nielsen selv finde via fondsmidler.
"Det er nemmere at søge midler, hvis man allerede har nogle. Mange steder vil de gerne have, at man selv investerer også. Hvis man kan vise flotte billeder, og har nået et stykke ad vejen, så er det lettere at komme i mål", siger han.
Musiklærer om fjernundervisning: Jongler med kompetencerne og del viden
Uddanner kolleger i musik
Han er i gang med at indrette lokalet, men der er et stykke vej endnu.
Han er eneste lærer på skolen med musik som linjefag, men han kan ikke selv tage alle skolens musiktimer, så derfor er han også ved at klæde tre kolleger på til faget.
"De har ingen musikalsk baggrund. Jeg har fået tre timer om ugen til at være deres vejleder. På den måde kan jeg være med til at uddanne nye musiklærere ude ved os. Jeg er med i deres undervisning. Det virker", siger han.
Omtrent samtidig med, at han fik jobbet på Jels Skole flyttede han med kone og to børn - en i børnehave og en i børnehaveklassen - til byen.
"Jeg har selv gået på en skole, hvor min far var lærer. Det har ikke været et problem. Det er bare hyggeligt", siger han.
Han har også involveret sig i at få mere musik ind i børnene, allerede før de begynder i skolen.
"Jeg har også været i børnehaven, for jo før børnene kommer i gang med musik, jo bedre. Så mine musikklasser er med i børnehaven og lære de små om rytmer", fortæller han.
Men det er ikke kun børnene, der bliver klædt på til musik.
"Fire ansatte i børnehaven har sagt de gerne vil have et gratis guitarkursus".
Engageret i at skabe musikkultur i Jels
Det gælder om at skabe en musikkultur ikke bare på skolen, men i hele byen, mener læreren.
"Her på skolen har der ikke været valgfag i musik. Jeg havde regnet med, at det i hvert fald ville tage et år at opbygge en kultur, der gjorde, at eleverne ville vælge det, men efter halvanden måned, så fik jeg et valghold i musik", siger han og tilføjer:
"Det vigtigt, at jeg får lært valgholdet noget, så de kan spille for de små. For så ser de små, at de store kan, så vil de også spille musik og kommer i musikskole og vil spille sammenspil".
Men det er ikke kun skolen, som skal bære musikkulturen i byen.
"Vi har fået gang i skolekirkekoret igen. Det gælder om at få så mange mennesker engageret i musikken som muligt. Jeg er ved at samle de musikinteresserede her i byen for at lægge en plan for, hvordan vi skaber musikkultur. Eksempelvis skal vi have nogle øvelokaler til de unge mennesker, der nu er på valgholdet, så de kan fortsætte bagefter. Tænk hvis nogen af dem kunne søge ind på MGK bagefter og komme videre den vej".
Med marchtromme ind i musikken
Arne Widding Nielsen kommer fra et hjem med klaver, og hans mor hørte altid høj musik, når hun svingede støvsugeren. Selv var han glad for rytmer, som barn og begyndte som ung at spille tromme i Haderslevgarden. Musikken førte ham senere til Søværnets Tamburkorps, hvor han i forreste række spillede marchtromme.
"I garden lærte jeg at spille flere instrumenter. Efter søværnet ville jeg gerne være lærer. Så jeg arbejdede to år som lærervikar, mens jeg sang med forskellige kor".
Siden har han lært sig selv at spille guitar og fortæller ikke uden stolthed i stemmen, at han nu spiller leadguitar i sit eget lille coverband.
"Klaver har jeg lært på læreruddannelsen. Jeg fik så meget undervisning i klaver som muligt, men jeg gik op i tromme til eksamen. Nu spiller jeg ti plus instrumenter. Jeg har været vidt rundt omkring, når man kan guitar og trommer, så kan man det meste i et musiklokale og i garden prøvede jeg tuba og trombone, hvilket betyder, at jeg også forstår blæseinstrumenterne".
Du kan i den kommende tid følge Arne Widding Nielsens arbejde og gode råd til musikundervisningen på folkeskolen.dk/musik.