Anmeldelse

Vejledning til mundtlige prøveopgaver i matematik til 9. og 10. klasse

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mpo.matematik.dk er et internetbaseret materiale, hvor der er 24 temaer, hver med forskellige forslag til problemstillinger, spørgsmål, bilag og illustrationer, der kan kombineres på kryds og tværs. Hvert år i marts kommer der fem nye temaer til.

Man logger på siden med de nødvendige koder. Vælger en problemstilling af tre mulige eller laver sin egen. Derefter spørgsmål, bilag, illustrationer, faglige områder, eller man skriver sin egen tekst de relevante steder. Gemmer og skriver ud. Der er mange muligheder, opgaverne ligger der næste gang og kan i øvrigt offentliggøres til brug for andre. Mange problemstillinger og spørgsmål er fine og relevante og mængden af bilag stor, desuden er der mange henvisninger til steder på nettet, hvor man kan finde mere, eller opdaterede oplysninger.

Men alligevel synes det lidt stift, og man savner ordentlige redigeringsmuligheder både til teksten og layoutet inden udskriften, der i øvrigt er forsynet med lidt reklame for forlaget.

Heldigvis er tekstbehandlingsprogrammet opfundet, og der kan man kopiere sin tekst over, redigere og lave et bedre layout.

Så kan man bruge de mange ideer og bilag i det arbejde, der aldrig får ende, nemlig at udarbejde gode prøveoplæg, en svær og aldrig færdig proces.

I materialet indgår en interaktiv side på nettet til at udarbejde prøveoplæg suppleret med en vejledning i bogform til mundtlige prøveopgaver i 9. og 10. klasse. En facinerende og konstruktiv tanke og en vejledning, der bør læses af andre end lærere på de to ældste klassetrin.

Denne vejledning til den mundtlige prøve har i afsnittet om pædagogiske kommentarer først et kapitel om mpo.matematik.dk, en internetside, hvor man selv kan fremstille prøveoplæg ud fra forud definerede temaer. Derefter følger en kort, udmærket omtale af de ministerielle krav til prøven, men den bør dog ikke hindre, at man studerer den ministerielle tekst.

Et afsnit med fokus på, hvordan man kan arbejde med den mundtlige dimension i den daglige undervisning, har mange relevante betragtninger om årsplaner, sprog og elevernes medbestemmelse. I et kapitel om de mundtlige prøveopgaver søger forfatterne at indkredse, hvad ordene 'praktiske problemstillinger' i prøvecirkulæret betyder, og relaterer i den sammenhæng til det internetbaserede prøveoplægs værktøj mpo.matematik.dk, hvor der til hvert emne er tre problemstillinger, man kan vælge imellem, når man konstruerer et oplæg til et prøvespørgsmål.

Forskellen mellem teori og praksis, it-kompetencer, gruppearbejde og elevernes disponering af tiden ved et prøveforløb får alle relevante kommentarer med på vejen.

Alle steder gøres meget ud af at fokusere på, hvordan man kan inddrage eleverne i arbejdet, så de bliver bevidste om, hvad det er, de skal op i, og hvordan man kan udnytte tiden og arbejde bedst muligt.

Hvert kapitel indeholder henvisning til mpo.matematik.dk og vejledning til den kopiside bagest i vejledningen, der kan hjælpe med arbejdet med det pågældende fokuspunkt.

Når prøven så er overstået, følger vurderingen, der får et fint kapitel med på vejen. Foruden vurdering af disponering, faglighed og arbejdsmetoder behandles ovennævnte fokuspunkter, ligesom der også her er en kopiside til at arbejde med begrebet vurdering, og hvad det er, man vurderer.

Måske er disse oplæg bedst egnet til brug i den daglige undervisning og som emnearbejder. Men sammenlignet med de færdighedsbaserede internetsider, man ser nogle steder, er dette absolut et stort skridt en anden vej at bruge nettet konstruktivt. Og så er vejledningen og indholdet ikke blot for lærere, der underviser i 9. og 10. klasse. Hvis man ikke kommer i gang med den mundtlige dimension inden da, er det lidt sent. Her er mange gode ideer at hente også for lærere på andre klassetrin.