Den tidligere lærer Andrew McDonald (i midten af billedet med korslagte arme, red.) mødtes til en fredagsøl med lærere på Blågård Skole for at fortælle, hvorfor lærerne for tiden strejker i Storbritannien.
Den tidligere lærer Andrew McDonald (i midten af billedet med korslagte arme, red.) mødtes til en fredagsøl med lærere på Blågård Skole for at fortælle, hvorfor lærerne for tiden strejker i Storbritannien.

Lige nu strejker lærerne i England:
Har fået lønstigning på 85 kroner på 10 år

Mens vi herhjemme markerer 10-året for den store lærerlockout, strejker lærerne i Storbritannien for mere løn. Lærerne på Blågård Skole i København fik en øl og en forklaring på strejken, da de mødtes med en tidligere britisk lærer.

Publiceret Senest opdateret

”Jeg har en tidligere kollega, som for nylig fandt en af sine lønsedler frem, som er 10 år gammel og sammenlignede den med sin nuværende løn. Forskellen var kun 10 pund (84,7 danske kroner, redaktionen)", fortæller irske Andrew McDonald en gruppe danske lærere om lønnen for lærerne i Storbritannien.

"Det svarer til reallønsnedgang på omkring 25 procent”, forklarer han.

Andrew McDonald er 27 år og stammer fra Irland, men bor i dag i Manchester i England, hvor han tidligere underviste i engelsk og historie. Han var aktiv i fagforeningen, hvilket førte til, at han blev tilbudt et job i fagforeningen, så i dag har han lagt lærergerningen bag sig.

Andrew McDonald fortæller om situationen i Storbritannien på en dansk pub i København omgivet af 15-20 lærere fra Blågård Skole.

Lærerne er kommet for at få en øl og blive klogere på, hvorfor de britiske lærere er en del af en strejke, som i denne tid delvist lammer den offentlige sektor i Storbritannien.

Her fortæller Andrew McDonald de danske lærere, at han langt fra er alene om at have forladt lærergerningen.

”Lønstrukturen i det offentlige er sådan, at man stiger i løn hvert år, de første seks år, man er ansat som lærer. Derefter er ens eneste mulighed for at stige at søge mod skoleadministrationen, og det er ikke alle som kan eller vil det".

"Så vi ser virkelig mange lærere forlade faget efter seks-syv år, og det fører til stor lærermangel”, fortæller han.

Derfor strejker lærerne blandt andet nu for, at der skal indføres kontinuerlige lønstigninger til dem, som bliver i lærerfaget.

Og så handler strejkerne også rigtigt meget om kravet, at lærerne og de øvrige offentligt ansatte kræver generelle lønstigninger til alle offentligt ansatte.

For den rekordhøje inflation har totalt udhulet lønnen, fortæller Andrew McDonald.

”Priser på mad er steget med 18 procent det sidste år. Det er fucking ridiculous”, siger han.

Lærernes fagforening forlanger lige nu 13 procent mere i lønningsposen, men det seneste tilbud fra arbejdsgiverne var fire procent. Så parterne står ret langt fra hinanden, og derfor er der formentlig flere arbejdsnedlæggelser forude.

Strejker én dag ad gangen

Strejker i Storbritanniens offentlige sektor fungerer på en anden måde end herhjemme.

Fordi der er minimumskrav til hvad skolerne skal tilbyde af timer, må lærerne ikke bare nedlægge arbejdet i for eksempel en hel uge.

Så man strejker typisk for eksempel én dag om ugen i flere uger i træk. Det betyder, at det kan tage endog meget lang tid at få løst en konflikt på arbejdsmarkedet.

Men det har den fordel, at den folkelige opbakning til de strejkende i det store og hele holdes intakt, vurderer Andrew McDonald.

”Lærere har generelt en høj stjerne i befolkningen, og de fleste forældre har forstået, at vi også strejker for, at deres børn skal have en god skolegang. Der er selvfølgelig altid nogen, som er utilfredse, men det er lille gruppe”, siger han.

Men strejkerne kan også have store konsekvenser for børnene, forklarer han de danske lærere.

”Det største problem med strejkerne er, at skolerne er nødt til at lukke, og for mange børn, er deres skolefrokost det eneste måltid mad, de får hele dagen (familier med lav indkomst kan få gratis skolemad i England, redaktionen. Rettet kl. 8.49. Tidligere fremgik det, at alle børn i Storbritannien har ret til gratis skolemad). Nogen tager endda mad med hjem til familien fra skolen. Så for dem er det et stort problem, hvis skolen er lukket”.

Det er populært at være lærer, bare ikke så længe

Andrew McDonald fortæller, at de britiske lærere har høj status i Storbritannien. Det gør, at trods den lave løn er det ikke svært at rekruttere nye lærere, når de lidt mere erfarne forlader faget for mere vellønnede fag.

”At blive lærer er noget, som gør ens forældre stolte”, siger han og fortæller videre.

”Det er et prestigefyldt fag på linje med at advokat eller læge. Og den løn, man får i de første år som lærer, er også udmærket sammenlignet med, hvad man kan tjene som nyuddannet i andre erhverv. Problemet er, at den ikke stiger efter de første seks år, så derfor bliver det attraktivt for mange at søge andre steder hen".

Det er ikke ualmindeligt, at mange lærere fra de offentlige skoler herefter søger job på privatskoler, fortæller han.

"De er en del af den private sektor og kan derfor tilbyde en helt anden løn end de offentlige. Eller det kan være helt andre brancher – HR-branchen, for eksempel. Som lærer har man en masse færdigheder, der er overførbare til andre brancher, hvor man kan tjene meget mere”, siger Andrew McDonald.

Powered by Labrador CMS