I Fitjar Kommune på øen Stord på Norges vestkyst har man taget konsekvensen af de nye regler og giver alle sine lærere lønanciennietet fra tidligere job - uden de behøver at skifte arbejde.
I Fitjar Kommune på øen Stord på Norges vestkyst har man taget konsekvensen af de nye regler og giver alle sine lærere lønanciennietet fra tidligere job - uden de behøver at skifte arbejde.

Nye løn-regler får norske lærere til at søge job i nabokommunen

En regelændring i hovedoverenskomsten for alle kommunalt ansatte får lige nu lærere over hele Norge til at kigge efter nyt job i nabokommunen. Skifter de job, kan de opnå en løngevinst på op til 85.000 kroner.

Publiceret

En ændring i Norges kommunale overenskomst betyder, at tidligere jobs som fx en tjans i kassen i et par sabbatår tæller med i lønancienniteten. 

Men reglen gælder kun, hvis man har skiftet job siden maj sidste år. Det får nu norske lærere job til at skifte job alene for at få et lønløft. 

En af dem er Christian Arntzen, der ellers var superglad for sine elever og sit job som lærer i Bærum, en forstad til Oslo. Og skoleledelsen var glad for ham. Så der er kun én grund til, at han nu har skiftet til en skole i Oslo. Nemlig lønnen. 

For han var gået glip af omkring 76.000 norske kroner - svarende til ca. 50.000 danske kr., - om året, hvis han var blevet på sin gamle skole.

"Det er vældig dumt, at folk faktisk må stoppe og tage nyt job, bare for at få den anciennitet, de har krav på efter de nye regler", siger han til Utdanningsnytt.no.  

Regelændringen betyder, at job i det private erhvervsliv tæller med i lønancienniteten, uanset om jobbet er relevant. Det betyder, at også et enkelt eller to år i kassen i et supermarked efter studentereksamen tæller. 

Men regelændringen gælder kun lærere ansat efter 1. maj 2022. Så da Christian Arntzen hørte om de nye regler og kunne se, at hans tid som vagtmand, før han blev lærer, var nok til, at han ville ryge op på øverste lærerløntrin, spurgte han, om han kunne blive rykket op i  Bærum Kommune og fik nej. 

Men ved at skifte til nabokommunen blev han omfattet af de nye regler. Det betød, at han rykkede op på slutløn et år tidligere, end han ellers ville have gjort.

Én kommune holder på sin ansatte  

Ifølge Utdanningsnytt kan de nye regler udløse helt op til 129.000 kr. ekstra i årsløn - svarende til ca. 85.000 danske kroner.

To store privatejede norske børnehavekæder har besluttet at give alle deres pædagoger anciennitet med fra tidligere job, men kun én enkelt af de i alt 356 kommuner i Norge har besluttet at lade de nye regler gælde for allerede ansatte.

"Vi ønsker at beholde de gode folk, vi har, og vi ønsker ikke, at de søger væk til for eksempel nabokommunen", siger chefen for børneområdet i Fitjar Kommune syd for Bergen, André Sæthre, til Utdanningsnytt.

"Der bør være lige regler for alle. Hvis vi ikke gør det, er der en fare for, at ansatte vil vælge at skifte job, og det ønsker vi ikke". 

Powered by Labrador CMS