Anmeldelse

Ledelsesevaluering Ledelsesudvikling

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan blive en betændt affære, når skolens ledelse skal evalueres af personalet. Et af problemerne kan være, at skytset rettes mod lederen og ikke mod lederens opgavehåndtering. I denne bog skitserer forfatterne en skabelon, som sikrer en sober proces for ledelsesevalueringen, for eksempel på en dansk folkeskole. Bogen viser på 60 sider en farbar vej i evalueringens svære kunst. Læseren præsenteres for "plexusmodellen" og en række meget anvendelsesorienterede køreplaner for processen på den enkelte skole. Først og fremmest anviser den en konstruktiv vej for intern evaluering mellem mennesker, som også skal arbejde sammen bagefter. Ydermere betoner den, at evaluering er en refleksiv proces, som kræver noget af og giver noget til alle involverede. Endelig formår den at rette fokus, så evalueringen bliver et led i et videre udviklingsperspektiv, fordi evaluering og udvikling hører nøje sammen. Bogen er garneret med illustrative cases, som også tjener til at tydeliggøre, at modellen kan anvendes i mange forskellige sammenhænge og organisationer.

Fakta:

Titel: Ledelsesevaluering Ledelsesudvikling

Forfatter: Frode Boye Andersen, Marianne Nykjær Madsen, Birgit Ryberg

Pris: 75 kroner

Sider: 59 sider

Type: Bog

Forlag: VIA University College

Nu er det jo ikke just det første evalueringsværktøj, som rammer den danske folkeskole i disse år. Når der alligevel er grund til at anbefale bogen, hænger det sammen med, at den rammer lige i solar plexus - på den gode måde. Plexusmodellen er ensidigt rettet mod evaluering af ledelse. Bogens kliniske beskrivelse af processen er direkte anvendelig både til den velfungerende og udviklingsorienterede skole og til skolen med ondt i samarbejdet. Kan stærkt anbefales.