Skole tvunget til at skære ned på ledelsen

Som så mange andre oprustede Rønde Skole med en pædagogisk leder, men efter flere sparerunder er skolen vendt tilbage til en traditionel ledelse med skoleleder, viceskoleleder og SFO-leder. De to førstnævnte har begge søgt grønnere græsgange.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter et mangeårigt ønske fra lærerne om at få sparring af ledelsen tiltrådte Lene Brejnegaard som pædagogisk leder på Rønde Skole i august 2006. Men to år senere blev hun udnævnt til viceskoleleder på skolen i Syddjurs Kommune. Det skete, da den administrative leder gik på pension i efteråret 2008, og der ikke var råd til at søge en afløser.

"Min stilling som pædagogisk leder blev oprettet af Rønde Kommune, men efter kommunesammenlægningen har vi været udsat for den ene sparerunde efter den anden. I første omgang lod vi være med at fyre ledere, fordi det var et stort ønske fra lærerne, at vi var tæt på deres hverdag, men til sidst kunne vi ikke forsvare, at der ikke også blev skåret i ledelsen", fortæller Lene Brejnegaard og konstaterer, at ledelsen ikke længere er så synlig på Rønde Skole.

Ledere søger job med mere tid til ledelse

I sommer forlod skoleleder Helle Mønster Rønde Skole til fordel for Beder Skole i Århus Kommune. Her suppleres hun af en administrativ leder, en pædagogisk leder og af SFO-lederen - på nøjagtig samme måde som det var på Rønde Skole fra 2006 til 2008.

Også 43-årige Lene Brejnegaard har søgt mod grønnere græsgange. Hun har været konstitueret leder af Rønde Skole siden i sommer, men 1. november begynder hun som skoleleder på Hinnerup-Haldum Skole i Favrskov Kommune. Med knap 600 elever er den blot en anelse større end Rønde Skole. Ikke desto mindre indgår der en afdelingsleder i ledelsesteamet.

"Jeg er ikke regnskabskyndig, så da vi fordelte opgaverne imellem os på Rønde Skole, fik jeg lov at koncentrere mig om det, jeg er god til. Nu får skolen en ny leder, så det var naturligt for mig at se efter et andet job. Og så er det klart, at jeg søger et sted hen, hvor der er flere resurser til ledelse", siger Lene Brejnegaard.

Nødvendigt at tilpasse antallet af skoler

Syddjurs hører blandt landets fattigste kommuner og er under administration af Indenrigsministeriet. Derfor er det naturligt, at der skal spares, mener Kurt Dahl, der er formand for de lokale skoleledere.

"Skolerne må oprette alle de lederstillinger, de vil. De har bare ikke råd", siger Kurt Dahl.

Det er ikke skolelederforeningens opgave at nedlægge skoler, understreger han. Men skolelederne i Syddjurs er enige om, at politikerne bør tilpasse antallet af skoler, så den enkelte skole kan få et rimeligt grundlag at drive undervisning på.

"Kommunen kan ikke finansiere 16 skoler med den nuværende økonomi. Vi er nede på minimumstimetallet, så her kan vi skære mere. Alligevel kører fem skoler med underskud", siger Kurt Dahl.

Friskoler koster besparelsen

Kommunalbestyrelsen besluttede i sidste uge at nedlægge tre skoler til sommer, men alle tre steder har forældre anmeldt friskoler, og det bakker politikerne op.

"Friskolerne kommer til at koste den besparelse, vi ville opnå ved at fylde klasserne op på folkeskolerne. Nu risikerer vi, at forældrene flygter over til privatskoler, fordi vi hverken får råd til at komme op på det vejledende timetal eller til at tilbyde tilstrækkelige med valgfag", siger Kurt Dahl.

Han kunne ønske sig mere tid til ledelse.

"Jo større ansvar for rummelighed og specialundervisning vi får, desto mere ledelse kræver det".