Lærernes efteruddannelse inden for IT smitter af på prisuddeling

Selvom konkurrencen om Orfeus Prisen blev udskrevet med kort varsel, modtog IT-centeret UNI-C over 100 bud på, hvordan lærere kan inddrage IT i undervisningen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har set flere forskelligartede bidrag end tidligere. Det skyldes to ting. For det første smitter det af, at lærerne er begyndt at tage pædagogisk IT-kørekort i stor stil og derfor har lært at anvende IT i undervisningen. For det andet er det blevet lettere at montere lyd og billeder på såvel hjemmesider som cdrom´er", sagde UNI-C´s uddannelsesschef Kurt Nikolajsen ved prisoverrækkelsen torsdag eftermiddag i Århus.

I alt blev der uddelt otte priser inden for kategorierne bedste undervisningsmateriale og bedste undervisningsforløb. På vegne af fem lærere på Hyldgårdskolen i Ikast modtog Birthe Thomsen 20.000 kroner for storylineforløbet Besøg fra rummet.

"Vi ville lave en tværfaglig temauge om Ikast for vores elever i 4. klasse. De skulle først og fremmest lære deres by bedre at kende, men vi ville også gerne lære dem at søge informationer på internettet og sende email. Det sidste havde vi svært ved at få med ind på en naturlig måde, indtil vi fandt på, at eleverne skulle være væsener fra en fjern planet. Så kunne de sende mail til deres leder derhjemme", fortæller Birthe Thomsen.

Bedømmelsesudvalget lagde vægt på, at det er lykkedes de fem lærere at anvende IT bredt uden at fjerne fokus fra indholdet, og uden at teknologien virker dominerende. Samtidig motiverer det eleverne til at være aktive.

I samme kategori fik Wivi Hoijer og Ulla Boisen Clausen ligeledes 20.000 kroner for Dinosauer, der er et undervisningsforløb til vidtgående specialundervisning af elever fra 9 til 13 år. Mette Jørgensen og Jytte Fromberg fik 5.000 kroner for Dronningens gobeliner, der integrerer IT i dansk, historie, billedkunst og håndarbejde. Det samme beløb fik Flemming Thaarup-Pedersen og Henrik Bov Pedersen for litteratur-forløbet "Det forbandede hus", der bevæger sig i gysergenren.

De to priser på 20.000 kroner til bedste multimedie gik til "Ind i tiden" af Henning Hjorth Jensen og Poul Nandrup Pedersen, udgivet af Borgens Forlag, og til "Fysikkens facetter" af Finn Elvekjær, udgivet af Gads Forlag. Jørgen Riber Christensen fra forlaget Systime vandt en pris på 5.000 kroner for et omfattende materiale om Charles Dickens. Det samme gjorde Ole Freil, Thomas Kaas og Kristian Magersholt for matematikmaterialet "Intermat 5", der er udgivet af Gyldendal Uddannelse.

Orfeus Prisen bliver uddelt hvert andet år, men næste gang bliver det med nogle andre kategorier.

"De to nuværende kategorier smelter sammen. Mange undervisningsforløb bliver beskrevet på cd-rom eller et websted, og de fleste multimedieprodukter indeholder forslag til undervisningsforløb. Det er godt for lærerne, men det gør det vanskeligt for os at skelne klart mellem de to typer. Derfor vil vi finde nogle nye kategorier", sagde Kurt Nikolajsen fra UNI-C.