Lærere sætter musik til de engelske verber
Bøjninger og pronomener behøver ikke være tørt terperi. To østjyske lærere har sat den engelske grammatik på noder. For eleverne betyder sangene en sjov genvej til indlæringen. Snart barsler lærerne med tyske grammatik-remser udsat for dødsmetal.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"I am - you are - he, she, it is" - standard-pensum i alle tiders klasselokaler, men nu kan de engelske bøjninger og andre grammatiske remser læres på en helt ny måde.
LinguaMusica hedder konceptet, som er fostret af lærerne Henrik Svenningsen og Andreas Molbæk. Tanken bag er sprogindlæring gennem musik. Det har foreløbig udmøntet sig i 22 engelske grammatik-sange, der er samlet på cd'en 'To Be Or Not To Be' som en slags pendant til tabelsangene "At gange med sange".
"Kompositionerne er bevidst enkle. Eleverne behøver kun at øve en sang få gange, før de kan spille den. Og selvom sangene er simple, lyder de lynhurtigt af noget", fortæller Henrik Svenningsen.
"Musik og sprog har mange ligheder - det handler om at fange tonen og melodien. Ved at bruge det kreative som motor får børnene en masse forærende i indlæringen", siger han.
Musikalsk indgang giver bonus
Et omdrejningspunkt er, at eleverne selv er aktive - enten i en samspilsgruppe eller som sangere til karaoke-versionen af sangene på cd'en.
"Det giver noget helt andet, når du selv er medspiller frem for at sidde passivt på stolen og lytte til en sang. Du får en god fornemmelse i kroppen, som befordrer indlæringen", siger Henrik Svenningsen.
Sangene er lavet som et supplement til den traditionelle engelskundervisning og er målrettet 3. til 7. klasse, men kan også bruges af de mindre klasser. I den nemme og iørefaldende ende ligger sangene 'To Be' og 'To Have' samt tællesangen fra 1 til 10. De større klasser kan for eksempel muntre sig med bøjninger af personlige og possessive pronomener.
"Det er ikke nyt at bruge musik i forbindelse med sprogundervisning. Allerede da jeg gik i skole, fulgte der et kassettebånd med sange med en del af bøgerne. Det nye er, at vores sange er målrettet grammatikken, som er det mest tørre i undervisningen, men samtidig er basalt for at lære et sprog", siger Henrik Svenningsen.
Hadefag udsat for dødsmetal
'To Be Or Not To Be', som er indspillet med elever fra Molsskolen, Syddjurs Friskole og Rønde Skole, har været to år undervejs. Delelementer er løbende blevet testet på skoler rundt omkring i landet.
Og Henrik Svenningsen og Andreas Molbæk har allerede næste projekt i støbeskeen. Denne gang lyder menuen på tyske verber og akkusativ-remser udsat for powerrock og dødsmetal.
"Generelt er tysk et hadefag hos skoleelever, så det er oplagt at overføre idéen og forsøge at angribe det fra en anden vinkel med grammatiksangene. Målgruppen bliver 8-.9. klasse, og skal vi brænde igennem der, skal den virkelig trykkes af", siger Henrik Svenningsen.
Om alt går vel, vil cd'en med den hårdtpumpede udgave af 'an, auf hinter...' og andre tyske grammatik-hits være på gaden omkring det kommende skoleårs start.