Anmeldelse
Moses og jødedommen / Krishna og hinduismen
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forlaget Flachs præsenterer med disse to bøger en ny serie 'Store religiøse ledere'. Det er en god ide at centrere præsentation af de store religioner ud fra en/den centrale person, hvad enten vedkommende har levet eller ej. Der er spændende fortællinger om de store ledere, fortællinger, som samtidig kan åbne for religionernes myter, lære, etik samt fest- og hverdagsliv.
I bogen 'Moses og jødedommen' præsenteres Abraham, Moses og David som personer fra den faktiske historie. Forskningen inden for de sidste mange år har godtgjort, at de tre personer hører til fiktionens verden, men den viden spiller ingen rolle for bogens forfatter. Derved videregives den forældede og misvisende opfattelse, at Israels legitimitet kan føres helt tilbage til disse stolte personer. Forlaget burde snarest udsende en lærervejledning med relevante, opdaterede, faglige kommentarer, allerhelst få bogen skrevet om. I øvrigt præsenteres gode, overskuelige afsnit om jødedommens hellige tekster, hellige fester, om holocaust samt om fester og højtider. Det er udmærket med saglige informationer.
Anderledes med bogen 'Krishna og hinduismen'. Her præsenteres Krishna som en person i et sagn. Fortællingerne om denne person spiller en rolle for hinduismen, dens historie, forskellige udformninger, fester med videre, og en rolle i hinduens hele tilværelsesforståelse. Fortællingerne om Krishna er mange, og i Bhagavadgita afsløres, at Krishna er Gud. Det er også her, at reinkarnationstanken er formuleret, og at ønsket om at slippe derfor bliver en realitet. De forskellige veje ud af genfødslens hjul gennemgås. I bogens sidste afsnit fortælles om de hellige køer, hellige steder og fester, alt med relation til Krishna.
Bøgerne har et godt layout, velvalgte illustrationer og vil kunne læses i slutningen af mellemtrinnet. Bogen om Krishna og hinduismen kan anbefales, bogen om Moses og jødedommen bør skrives om og begge - og hele serien - suppleres med en lærervejledning, som indeholder det, der er relevant for dagens travle lærer, nemlig korte, saglige, faglige kommentarer, begrundelser for bøgernes relevans i relation til fagets mål og ideer til, hvordan undervisningen kan gribes an med forslag til elevaktiviteter.