Anmeldelse
Journalistik, Sprog
Dagdriveren og Detektiven
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- en bog om journalistik for amatører
Af Søren Søgaard
121 sider, illustreret
90 kroner
Avisen i Undervisningen, telefon 3312 2115
'Du skal ikke standse eller forkrøble dine børns skabertrang med røde, skræmmende streger. Du skal lade dem snakke, skrive, tegne, som de vil, og aldrig rette på noget . . . Jeg kan aldrig tilgive, hvordan mine første stile - som jeg skrev med lyst og glæde - blev sværtet til med røde streger af en dum mand. Han gjorde mig ulykkelig og ude af stand til at udtrykke mig'. I hvilken sammenhæng Aksel Sandemose har fremlagt denne alternative didaktik til skriftssprogsundervisningen er uvist. Men citatet stammer fra 'Dagdriveren og Detektiven' og eksponerer essensen og retningen i det grundsyn, der præger denne udfarende udgivelse til skriveundervisningen i folkeskolens ældste klasser og de gymnasiale uddannelser.
Lad der nu ikke gå degn i det! lyder det advarende i Søren Søgaards indledning. Eleverne skal som detektiver selv gå på opdagelse og genfinde deres lyst til at finde og fortælle de gode historier fra virkeligheden. Sproget skal ifølge bogen slippes fri af klasseværelsets trykkende atmosfære, for at det kan blive elevernes eget. 'Writing With Power', 'Writing Without Teachers' er to af flere henvisninger i litteraturlisten, men de kunne også have været kapiteloverskrifter i bogen. Eleverne er bedst tjent med læreren som dagdriver, coacher og hjælpsom tekstven, hvis der skal kraft og liv i skoleskrivningen.
Eleven skal lære sig at skrive, og læreren skal lære sig at skrive med og være til rådighed. Sammen kan de anvende denne bog som en indføring i journalistiske skriveformer og arbejdsmetoder. Hensigten er ikke at anspore eleverne til at gøre karriere som journalist. Det er bogens pædagogiske tilbud, at eleverne i mødet med journalistisk sprog og metode får skærpet deres opmærksomhed på egne ressourcer og sprogets muligheder. At arbejde og skrive journalistisk er en læreproces i sig selv i kraft af den indbyggede metodiske struktur og arbejdsdisciplin, den autentiske skriveramme, genrebevidstheden og fokuseringen på sproglige virkemidler.
'Dagdriveren og Detektiven' er en meget lærerig bog. I fremstilling, cases, eksempler og forslag rummer den fagligt alt det grundlæggende, en 'amatørjournalist' har brug for. Men der er for lidt degn i den. Med uddrivelsen af onde ånder og skolelærere er der gået selvsving og tunnelsyn i forfatteren. Han skriver med power med engagement og overblik over stoffet, men han skriver og skriver sig langt væk fra den annoncerede målgruppe i folkeskolen. Og hans layout har bestemt ikke været til megen hjælp. Men det gør nu ikke så meget. Det er en enorm god bog for alle degnene!
Jørgen Kuhlmann