Tesfaye beder styrelse udarbejde retningslinjer for skærmbrug i skolen

Undervisningsministeren er åben for aldersopdelte anbefalinger til henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling.

Mattias Tesfaye (S) har bedt Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (Stuk) om at udarbejde retningslinjer og anbefalinger for brug af skærme i grundskolen, sfo’er og på ungdomsuddannelser. Det skriver Skolemonitor.

Børne- og undervisningsministeren vil sikre, 'at skærme ikke fylder for meget i undervisningen', fremgår det af et opdrag, som han netop har sendt til Stuk. I opdraget står der ligeledes, at anbefalingerne om anvendelse af skærme 'skal udarbejdes på baggrund af et forsigtighedsprincip'.

Opdraget sendes, to uger efter at Tesfaye har meldt ud, at han vil udarbejde et forslag til en lovændring, så børn i daginstitutioner ikke eksponeres for skærme.

Stuks retningslinjer skal være henvendt til ledere, undervisere og pædagogisk personale. Anbefalingerne på ungdomsuddannelsesområdet præsenteres i oktober, mens anbefalingerne på grundskoleområdet kommer til december.

Det fremgår af opdraget, at digitalt baseret undervisning 'kan være velbegrundet som et didaktisk læringselement', men at skærme også kan 'mindske nærvær, distrahere og i nogle sammenhænge pacificere børn og unge og gøre dem mindre i stand til selvstændig opgaveløsning'.

Tesfaye mener derfor, at anvendelse af skærme kræver pædagogiske overvejelser og specielle rammer, ligesom han ønsker at skelne mellem skærme 'som didaktisk læringselement og skærme som distraktionsobjekt (for eksempel elevernes private brug af skærme i undervisningen)'.

Ministeren beder derfor Stuk udarbejde anbefalingerne 'med fokus på balanceret anvendelse af skærme og digitale læremidler i klasserummet samt håndtering af risikoen for, at eleverne mister koncentration/distraheres i undervisningstiden som følge af muligheden for i stedet at bruge tid på streaming, sociale medier, gaming.'

Tesfaye åbner samtidig for, at der laves aldersopdelte anbefalinger til henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling, ligesom 'det kan være relevant at lade brugen af skærme i frikvarteret indgå i arbejdet'.

’Anvendelse af skærme’ refererer i opdraget til aktiviteter med tablet, computer, mobiltelefon, smartwatches og tv, mens det ikke betragtes som skærmbrug at tale i telefon eller lytte til musik.

Tesfaye har tidligere afvist et mobilforbud i skolen, selv om det har været et ønske fra Moderaternes undervisningsordfører, Rasmus Lund-Nielsen. I maj udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) at 'vi for længe ikke har turde indrømme, at der er en sammenhæng mellem børns mistrivsel og deres liv på skærmen.'

Senest har SF foreslået at vende lovgivningen på hovedet, så mobiltelefoner ikke er tilladt i grundskolen, medmindre skolebestyrelsen aktivt tillader det. 

Ministeren har fredag ikke haft mulighed for at stille op til interview med Skolemonitor.