'Spørgsmålet er ikke, om it virker, det er hvordan, det virker. Så det er også det, man bør undersøge', lyder det fra lektor Simon Skov Fougt om en rapport, han selv har været sparringspartner på.
"Spørgsmålet er ikke, om it virker, det er hvordan, det virker. Så det er også det, man bør undersøge", lyder det fra lektor Simon Skov Fougt om en rapport, han selv har været sparringspartner på.

Hård kritik af ny ministerierapport om it i folkeskolen

Otte ud af ti lærere anvender it som en aktiv del af undervisningen, og 44 procent føler sig fortrolige med læringsplatformen, konkluderer ny Rambøll-rapport. "Den viser ikke noget, vi ikke vidste i forvejen", lyder kritikken fra lektor, der har ageret sparringspartner for konsulentfirmaet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I perioden 2012-2017 har en pulje på 500 millioner kroner skulle styrke anvendelsen af it i folkeskolen. Effekten af indsatsen er blevet evalueret for Undervisningsministeriet af Rambøll i en midtvejsrapport i 2014 og en endelig rapport, der er offentliggjort i dag.

Den viser, at lærerne har taget digitaliseringen til sig. 49 procent af lærerne svarer, at digitale resurser som digitale læremidler og læringsplatforme indgår som en naturlig del af undervisningen, mens en tredjedel svarer, at de er meget opmærksomme på at anvende dem.

Rapporten viser også, at lærerne oplever færre positive effekter af at bruge digitale læremidler nu end i 2014, samt at de pædagogiske effekter opleves som størst ved brug af ikke-didaktiserede digitale resurser som Google Docs.

Den kritik har Simon Skov Fougt fremført i arbejdet med den ny rapport, og det har gjort, at kategoriseringen er blevet ændret. Alligevel synes lektoren, at det er et problem, at den afsluttende rapport bygger videre på rapporten fra 2014. Dels fordi han mener, metoden i midtvejsrapporten var mangelfuld, dels fordi viden om, hvad it kan og ikke kan, har rykket sig massivt siden da. 

"Hele udgangspunktet er simpelthen forkert. Man spørger grundlæggende, om it virker i folkeskolen. Det gør man ved at bede lærerne vurdere et undervisningsforløb med it kontra et lignende forløb uden it. Det er en sammenligning af æbler og brandbiler", siger han.

"It ændrer både mennesket og vores måde at være i verden på fundamentalt. Selvfølgelig er effekten i et danskforløb, hvor man arbejder med blogs, større med it end uden, for det kan ikke lade sig gøre uden. Den kritik har vi også rejst løbende, men der har man holdt fast, fordi rapporten skulle bygge videre på 2014-undersøgelsen".

 "Det har vi som forskningssparringspartnere gentagne gange sagt, men har fået af vide, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi den skulle bygge videre på 2014-undersøgelsen. Dengang var det måske relevant at stille det spørgsmål, men verden har flyttet sig meget siden da".

(Opdateret 19/6 kl. 17.05 red.)

Rambøll har på mail meddelt, at de ikke ønsker at kommentere på kritikken. 

"Vi hilser altid en faglig diskussion velkommen, men ikke gennem pressen i dette tilfælde", lyder det fra Rambøll.

Læs hele rapporten ved at klikke på link under artiklen.

Læs mere

Læs hele rapporten 'Evaluering af it ifolkeskolen' her

Powered by Labrador CMS