Penge og pædagogik i vejen for heldagsskole

Kommunerne bruger både pædagogik og penge som argument for at sige nej til den politiske opfordring om at etablere heldagsskoler. Hver fjerde kommune er slet ikke interesseret i at etablere heldagsskoler for den brede gruppe af børn i folkeskolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det viser en undersøgelse blandt kommunernes skolechefer. "Fordi den er for dyr", lyder Brøndby Kommunes begrundelse, mens Hvidovre svarer, at der er et "politisk ønske om en tydelig adskillelse mellem skole og fritid".

Det kan blive en lang dag for de mindste

Undersøgelsen er foretaget af Kommunikationshuset Impress i samarbejde med Børne- og Kulturchefforeningen.

Hvidovre er en af de kommuner, der har svaret nej til at etablere heldagsskole. Men Hvidovres viceborgmester er mere uafklaret:

"Det er svært at sige klart ja eller nej til heldagsskole, for det kommer sandelig an på, hvad konceptet og indholdet for en sådan skole vil være", konstaterer viceborgmester Helle Adelborg (A), Hvidovre Kommune.

Hun er selv klasselærer i en 2. klasse på en skole i en anden kommune. Der ser hun, hvordan gassen går af ballonen hos de små elever over middag. Derfor har hun umiddelbart svært ved at se fidusen i at forlænge skoledagen for de yngste. Til gengæld oplever hun, at de store elever bliver hængende i skolens lektiecafé til langt ud på eftermiddagen.

Heldagsskole for større børn

Set i lyset af regeringens mål om at sikre, at 95 procent af en ungdomsårgang skal sikres en kompetencegivende uddannelse, synes hun umiddelbart, der er mere fornuft i at tilrettelægge heldagsskole for de ældste elever i folkeskolen.

"Hvis vi skal have heldagsskole, vil jeg umiddelbart mene, at det er hensigtsmæssigt at tilbyde det til de store børn, der ikke kan få hjælp til lektierne derhjemme om eftermiddagen, fordi forældrene er på arbejde, og det er nødvendigt at få en uddannelse for at klare sig i tilværelsen", siger Helle Adelborg.

Hendes holdning står i diametral modsætning til flertallet i undersøgelsen, hvor samtlige ja-sigere synes, at heldagsskolen skal rettes mod de yngste elever i indskolingen. Kun otte procent af ja-sigerne mener, det vil være en god ide for de ældste elever.

Heldagsskole for dyr

"Det er værd at lytte til de politiske signaler. Men det at etablere heldagsskole støder også på en økonomisk barriere, da man har den opfattelse, at man ikke skal betale for at gå i skole her i landet", siger Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen og børne- og kulturdirektør i Næstved Kommune.

Flere af nej-sigerne i undersøgelsen konstaterer direkte, at heldagsskolen er for dyr. I dag kan kommunerne opkræve forældrebetaling for børnenes ophold i SFO, og den vil falde bort, hvis skoledagen udvides til også at omfatte alle eftermiddagstimerne.