Det kræver 640 hop at forbrænde en flødebolle. Det illustrerede Rikke Madsen, Caroline Sofie Jacobsen og Malthe Rosendahl ved at hoppe over hver deres flødebolle.
Jesper Ludvigsen
Hjælp til undervisning i komplicerede varedeklarationer
Varedeklarationer er så komplicerede, at 8 ud af 10 har svært ved at forstå dem. Et nyt undervisningsmateriale inspirerer lærere til at undervise eleverne, så de kan gennemskue, hvad fødevarerne indeholder og træffe sunde valg, når de køber ind.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Varedeklarationer er svære at forstå, konstaterer direktør i Dansk Varefakta Nævn, Helga Møller. Organisationen udgiver derfor et undervisningsmateriale, som skal støtte lærerne i at undervise eleverne i emnet, og mandag modtager alle grundskoler to klassesæt af det nye materiale.
Inspiration til at bruge sin viden om fødevarer
Målet med materialet er at give eleverne en forståelse af fødevarernes sammensætning, mener bromatolog Gitte Laubt Hansen, som har været med til at udforme materialet.
"Det endelige mål er at gøre eleverne i stand til og give dem lyst til at tage ansvar for deres egen sundhed", siger hun.
Materialet oplyser om konkrete informationer som for eksempel om, at ingredienslisten oplister ingredienserne i en fødevare i faldende orden, så den ingrediens, der står først, er den der er mest af i varen. Gitte Laubt Hansen håber, eleverne bliver bevidste om, hvordan de kan bruge den type oplysninger til noget.
"Der er mange forskellige aspekter, når man skal vælge en fødevare. Man kan vælge ud fra om de er økologiske, fedtfattige eller om de er fair traid. Det er interessant og kompliceret at vælge fødevarer. Skal man for eksempel vælge den fedtfattige eller den økologiske leverpostej? De to ting, kan ikke altid kombineres", siger hun.
Lærere savner et samlet materiale
Gitte Laubt Hansen har sikret, at undervisningsmaterialet er ernæringsfagligt korrekt, mens Mulle Signe Nielsen, som er adjunkt på Suhr's ved Professionshøjskolen Metropol, har sikret undervisningsmaterialets pædagogiske og formidlingsmæssige kvalitet. Hun har blandt andet arrangeret workshops for lærere, og hendes erfaring fra disse er, at lærerne gerne vil undervise i varedeklarationer, men at de efterspørger et materiale, som samler den information, de skal bruge.
"Som lærer uden speciale i hjemkundskab har man sjældent hele den ernæringsmæssige baggrund, og så kan det være meget uoverskueligt at gennemføre et undervisningsforløb om
varedeklarationer", siger hun.
Lærer Søren Albret fra Den Classenske Legatskole i København har i sin danskundervisning prøvet materialet med sine elever i 6. klasse.
Han er enig med eksperterne i, at varedeklarationer og fødevarevalg er et kompliceret emne, og at det er et emne, man er tilbøjelig til ikke at kaste sig over, med mindre man interesserer sig for det.
Diskussion om sportfolks medvirken i reklamer
Da han brugte materialet, gav det anledning til nogle gode diskussioner om for eksempel kendte sportudøveres medvirken i reklamer. At Michael Laudrup reklamerer for havregryn er mere fornuftigt, end at Joachim Boldsen reklamerer for Nutella, kom eleverne frem til.
"Materialet kan sætte en diskussion i gang om forskellige aspekter af fødevarer og deres sammensætning", vurderer Søren Albret.
Materialet instruerer blandt andet i, hvordan man kan regne ud, hvor meget man skal bevæge sig for at forbrænde den energi, man får fra forskellige fødevarer. Det kræver 640 hop at forbrænde en flødebolle, og det illustrerede elever ved Dansks Varefakta Nævns præsentation af materialet ved at hoppe over flødeboller.