Anmeldelse

Dit demokrati

Forrygende, fornyede film fra Folketinget

Folketinget har fået opdateret sine undervisningsfilm i serien ”Dit demokrati”. 17 velproducerede og informative film tager os ud i folkestyrets finurligheder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke, fordi vi mangler undervisningsmaterialer om styreformer, demokrati, politiske partier, Folketingets arbejde med videre. Disse begreber udgør i sig selv nogle af samfundsfagets byggestene, så det er ikke underligt, at samtlige digitale sites og bøger har lidt af hvert at byde på i den sammenhæng.

Fakta:

Titel: Dit demokrati

Forlag: Folketinget

Her i august har Folketinget lanceret sine nye film under den samlede overskrift ”Dit demokrati” med tilhørende undervisningsmateriale, der er lige til at gå til. Længden er omkring tre minutter pr film. I filmene guider unge, engagerede mennesker seerne gennem områder som grundloven, rettigheder, fra ide til lov, hvad er et politisk parti?, politikerens arbejde og meget andet. Fortælleren fungerer som bindeled mellem de forskellige fagbegreber, der løbende repeteres og forklares i rette kontekst.

Personligt kunne jeg godt lide de gamle folketingsfilm, men der er sket et mærkbart løft. Ikke mindst selve formidlingen af de forskellige områder. Det gør en forskel, at det er et ungt menneske, der fortæller om den demokratiske samtale og dens vigtighed for vores demokrati, men også for vores holdninger og diskussioner. Det bliver aldrig for højtravende, og først og fremmest er der ikke velmenende voksne, der forsøger at tale de unges sprog, hvilket ofte kan virke direkte latterligt på modtagergruppen. Megaakavet. Eller som en af mine elever lakonisk udtrykte det: ”De der voksne, der tror, de skal tale som os … De skal bare la’ vær'”.

Sproget er lødigt, klart og sagligt. Balancen mellem formidling og fortælling er ramt perfekt, og det er ikke let. Det er fedt at høre og se, når unge mennesker kan agere, som disse fortællere gør. Eksemplarisk. Intet mindre.

Til hver film hører undervisningsmateriale, som kan downloades i skrivbar pdf. Det fungerer bedst på Google Chrome. Også læreren kan downloade en grundig vejledning til den enkelte film med konkrete ideer til undervisningen, som man eventuelt selv kan sortere i. Der er muligheder nok.

Alle materialerne er opdelt efter samme lodrette struktur med før-, under- og efterbehandling af de enkelte film. Eleverne lærer hurtigt denne struktur at kende, og læreren kan vælge at lave nedslag i materialet, så man ikke går død på samme fremgangsmåde hver gang. Hvert forløb runder af med en ordbog over nøglebegreber, som eleverne selv skal udfylde med forklaringer.

”Dit demokrati” er gjort klar til prøven i samfundsfag, da alle undervisningsark munder ud i en selvstændig undersøgelse af en problemstilling med inddragelse af kildearbejde. Her er der dog lidt plads til forbedring. Disse arbejdsformer er komplekse, og man kunne godt være mere konkret med forslag til bestemte problemstillinger, som det ses i mange andre materialer til samfundsfag. Jeg synes, forslagene til undersøgelser er gode og lægger sig fint op ad den givne film, men stoffet skal konkretiseres, således at det kan tilgås af elever på forskellige niveauer og med divergerende forudsætninger. Der er generelt ikke så meget mulighed for differentiering, men i forforståelsesfaserne kan man dog skabe sig et fornuftigt afsæt.

Man bør også have med i sin planlægning, at ikke alle forløb kan afsluttes med en undersøgelse og efterfølgende præsentation. Dertil er tiden for knap og timerne for få. Nedslag kan imidlertid også gøre det.

Folketinget har for alvor meldt sig på banen i formidlingen af vores omfattende og facetterede demokrati. Undervisning er ikke noget nyt fra den kant, men filmene har givet arbejdet med demokrati et nyt, tidssvarende skub. Film af den kvalitet gør det sjovt at arbejde med til tider lidt tunge begreber, og de gør det både pædagogisk og underholdende uden at lefle for infotainmenttendenser.

Jeg har haft lejlighed til at prøve tre film af på min 8. klasse, og de var meget positive. De fremhævede særligt, at det var fedt med jævnaldrende som fortællere, og vi kommer til at arbejde en del med ”Dit demokrati”. Det er dannelse, der holder.