Hundested-leder: Vi ansætter de næstbedst egnede
Det er svært at tiltrække lærere til Hundested. Men det er ikke hver fjerde lærer, der er uden læreruddannelse, understreger byens to skoleledere. I Frederiksværk-Hundested som helhed har 22 pct. af lærerne har en anden baggrund end lærerseminariet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi vil selvfølgelig allerhelst have færdiguddannede lærere, men kan vi ikke få dem, så tager vi dem, der er næstbedst egnet", siger Claus Eriksen, som selvfølgelig ikke vil sige nej tak til politikernes forslag om et kort uddannelsestilbud til ikke-læreruddannede, der allerede er i folkeskolen. "Men om det kan erstatte en rigtig seminarieuddannelse, kan jeg tvivle på", siger Claus Eriksen og understreger, at han ikke mener, lærermangelproblemet kan løses lokalt.
Det var avisen MetroXpress, der forleden skrev, at hver fjerde lærer i Hundested er uden læreruddannelse. Det korrekte tal fra Danmarks Lærerforenings lærermangelundersøgelse er dog, at 22 procent af de fastansatte og tidsbegrænset ansatte lærere i Frederiksværk-Hundested Kommune er uden lærereksamen.
"Vi har lige været samlet alle skolelederne i kommunen og har talt om dette her, og de fleste af de ansatte uden læreruddannelse er faktisk universitetsuddannede i de fag, de underviser i", siger Helle Simonsen, der er leder af Storebjergskolen, hvor fem ud af de 50 lærere har en anden uddannelse end folkeskolelærer. Én afslutter sin læreruddannelse på aftenseminariet til sommer, én er et godt stykke vej med en merituddannelse oven i en universitetsuddannelse i biologi, en er Rudolf Steiner-lærer og ansat til specialundervisningsopgaver, én er håndarbejdslærer og én er socialpædagog og har undervist i specialklasse i mange år.
På den anden skole i byen, Lerbjergskolen, er der på nuværende tidspunkt otte uden lærereksamen ud af de 40 lærere. Én mangler et enkelt linjefag, én har en del af en merituddannelse, én har en engelsk læreruddannelse, en er faglærer i hjemkundskab, en mensendiecklærer og en fysioterapeut underviser begge blandt andet i idræt, en arabisktalende arbejder underviser i modtageklassen og fungerer blandt andet som tolk, og en så er der en, der har undervisningserfaring fra sin baggrund i politiet.
Viceskoleinspektør Claus Eriksen, Lerbjergskolen, og skoleleder Helle Simonsen, Storebjergskolen, er enige om, at et af de helt store problemer er, at der ikke er noget lærerseminarium i Nordsjælland, og at der er meget langt at pendle fra København til Frederiksværk og Hundested.
"Men huspriserne her er dog ikke så høje som tættere på København, og vi har et godt skolevæsen, bygningerne er ikke nedslidte, og vi har nogle gode børn", fremhæver Helle Simonsen. Den 14. maj planlægger kommunen et arrangement, hvor potentielle ansøgere kan besøge skolerne og se de to byer og deres smukke beliggenhed.