Debat

Elever skal ikke udelukkes, fordi de ikke vil bade efter idræt. Men hvad skal de så? spørger lærer og byrådsmedlem Frederik Germann.

Lærer: Tiden er løbet fra fællesbad efter idræt

Lad os nu indse, at det tvungne fællesbads tid er slut, skriver lærer Frederik Germann.

Publiceret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Forleden læste jeg et debatindlæg på folkeskolen.dk med overskriften “Når elever ikke vil klæde om og i bad, skal de så udelukkes fra idrætsundervisningen?” 

Mit svar er meget tydeligt: Nej, de skal ikke udelukkes, fordi de ikke vil bade efter idræt. Men hvad skal de så? 

Jeg mener, det er på tide, at vi indser, at tiden er løbet fra fællesbadene. Selv er jeg vokset op med fællesbade efter fodboldkampe, og at man altid badede efter idrætstimerne. Det gjorde vi alle dengang.

Den tid er dog ovre nu. Under corona sad mange af vores skoleelever hjemme i månedsvis og modtog undervisning fra computeren, samtidig med idrætsundervisningen blev ændret i længere perioder. 

Alt dette har medført, at det ikke er særlig nemt for eleverne at skulle bade foran 20 andre elever. Samtidig har tidens trend påvirket og præget eleverne i forhold til kropsidealer og pubertet. Det er blevet enormt grænseoverskridende for dem at stå nøgne foran hinanden. Det har jeg fuld forståelse for. 

Tvang duer ikke

Men hvad gør vi så? Personligt er min holdning, at det vigtigste er, at eleverne deltager omklædt til idrætsundervisningen. Herefter kan en deodorant gå an. Vi hverken kan eller skal tvinge eleverne til noget, som i forvejen er meget grænseoverskridende for dem. Vi skal i stedet vise dem den tillid, at vi tror på, at de deltager aktivt i idræt, uden at vi kræver et bad bagefter.

Selv har jeg taget debatten op på et forældremøde for min 7.klasse, hvor jeg er klasselærer. Her sagde jeg, at det vigtigste er, de deltager og er omklædt. Ikke alle var enige med mig i min betragtning, men langt størstedelen var. Hver uge holder jeg øje med, at de deltager i timerne omklædt og dermed er mødt forberedte op. 

Lad os nu indse, at det tvungne fællesbads tid er slut og vise eleverne den tillid. 

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk