Det er på tide, at vi ikke trækker på skuldrene af de her resultater og i stedet kommer i gang, når besvarelserne viser, at eleverne på udluftningsdagen havde markant færre indeklimasymptomer som øjenirritation, hovedpine og træthed samt signifikant bedre koncentration og lyst til skolearbejdet, siger Charlotte Broman Mølbæk om resultaterne fra Masseeksperiementet.

SF om elendigt skole-indeklima: Brug for et børne-arbejdstilsyn

Man kan forbedre både indeklima og klodens klima ved at renovere skolerne, påpeger undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk.

Publiceret

CO₂-niveauet i danske folkeskoleklasser er stadig alt for højt og har ikke ændret sig markant siden 2009. Det viser årets Masseeksperiment, hvor 8000 skoleelever har målt på både luftkvalitet og deres egne præstationer i henholdsvis godt og dårligt ventilerede klasselokaler. Eksperimentet bekræfter utallige tidligere undersøgelser, som har vist, at der mangler ilt i klasselokalerne, og det går ud over både læring og trivsel.

Det får nu SF til at trække sit finanslovsforslag frem om at afsætte et trecifret millionbeløb over fem år til at renovere skolerne med henblik på at forbedre indeklimaet.

"Havde der eksisteret et større tilsyn med arbejdsmiljøet for børn, et børne-arbejdstilsyn, så var det her ikke stået på i årtier. Det er på tide, at vi ikke trækker på skuldrene af de her resultater og i stedet kommer i gang, når besvarelserne viser, at eleverne på udluftningsdagen havde markant færre indeklimasymptomer som øjenirritation, hovedpine og træthed samt signifikant bedre koncentration og lyst til skolearbejdet", lyder det fra undervisningsordfører i SF, Charlotte Broman Mølbæk.

Hun henviser også til viser beregninger af energieffektivitet, at der udover de samfundsøkonomiske gevinster ved færre sygedage og bedre læring, er positive klimaeffekter ved at renovere skolerne:

"Vi taler hele tiden om, at vi skal gøre noget ved klimaet, så vores børn har en klode at vokse op på. Hvilket bedre sted at sætte ind, end der hvor mange børn bruger deres timer i løbet af en dag for at vise den forandring, vi er i gang med i samfundet ved at få energieffektiviseret vores skoler".

SF's forslag går på at afsætte 300 millioner kroner i første år og 400 millioner kroner i de efterfølgende år. Pengene skal gå til investeringer, der skal forbedre indeklimaet og energistandarden i de danske folkeskoler, ligesom en del af midlerne skal anvendes til at investere i bedre faglokaler til folkeskolens praktiske fag. Kommunerne skal dig medfinansiere 50 procent af investeringerne - eventuelt gennem lån.