Kommuner på stribe afskediger lærere

En række kommuner vil i de kommende måneder nedlægge lærerstillinger. Inden for den seneste uge har seks kommuner på Fyn og i Jylland gjort fyresedler parat, fremgår det af medierne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Frederikshavn risikerer 58 lærere at miste jobbet som følge af besparelser og en ny skolestruktur. Et antal der er noget større end de skøn, som den lokale lærerkreds tidligere har været fremme med.

I Randers er der næste år plads til mellem 60 og 80 færre lærere. Da der samtidig bliver brug for 50-60 flere pædagoger, beskylder Randers Lærerforening kommunen for at fravælge faguddannede lærere.

Den 13. eller 14. april bliver en svær dag for skolerne i Skive. Den dag vil mellem 10 og 15 lærere få varsling om, at de skal fyres. Ifølge formanden for Skiveegnens Lærerforening, Leif Primdal, er det første gang i 20 år, at der sket en fyringsrunde på kommunens skoler.

I Nyborg bliver hver 10. lærerstilling nedlagt næste skoleår. Det betyder, at formentlig 20 lærere skal afskediges, og at 10 stillinger, der bliver ledige ved naturlig afgang, ikke bliver genbesat. Også Langeland og Mariagerfjord kommuner vil af med lærere. På Langeland bliver der nedlagt 11 stillinger på Ørstedskolen, og i Mariagerfjord skal der fyres fem eller seks lærere.

Får vikariater

Det sidste er et overraskende lavt tal, i betragtning af at kommunen har lukket fem skoler i år.

"Der er truffet nogle afbødeforanstaltninger, og fem lærere har valgt at få fratrædelsesordninger. Derfor er tallet ikke større", siger kredsformand Gert Willems, Mariagerfjord Lærerkreds, til folkeskolen.dk.

Endnu en positiv nyhed fra den østjyske kommune: De lærere, der bliver afskediget, får tilbud om minimum et halvt års vikariat.

"Alt i alt er der tale om en skånsom landing i dette skoleår. Vi håber, det går på samme måde næste år, hvor der også skal lukkes skoler" siger kredsformanden.

Kredsformandens håb er ikke helt urealistisk, fordi Mariagerfjord Kommune fremover anvender en anden tildelingsmodel. Antallet af elever afgør, hvor store midler den enkelte skole får tilført.