Hovedstyrelsesvalg

Se det interaktive kort over stemmedeltagelsen nederst i artiklen

Sidste døgn: Store geografiske forskelle på valgdeltagelsen

Valget til Lærerforeningens hovedstyrelse for de næste fire år nærmer sig sin afslutning. P.t. er valgdeltagelsen langt fra seneste valg.

Publiceret Senest opdateret

I morgen kl. 16 lukker de digitale stemmeurner til valget af Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse for de næste fire år.

Mandag morgen kl. 10 har 38 procent af de stemmeberettigede afgivet deres stemme. Der er derfor i skrivende stund langt til valdeltagelsen fra seneste valg i 2019, hvor 58,2 procent var med til at bestemme, hvilke personer der skulle udfylde de 18 pladser, der er på valg.

Allerede er det dog helt sikkert, at stemmedeltagelsen ikke bliver historisk lav. For tilbage i 2011 endte valgdeltagelsen helt nede på 34,5 procent.

Læs om kandidaterne

Læs kandidaternes præsentation af sig selv og følg debatten på folkeskolen.dk/hovedstyrelsesvalg

Kun ved ét valg siden 1975 er deltagelsen nået over 60 procent. Dér skal man helt tilbage til valget i 1983, hvor 61,5 procent af medlemmerne var med til at afgøre pladserne i foreningens hovedstyrelse.

Top og bund

Der er store geografiske forskelle på, hvor lærerne indtil videre har været aktive ved valget.

Flest lærere fra Viborg Lærerkreds har indtil videre været afgivet deres 18 stemmer tæt forfulgt af lærerne i Frederikssund Lærerkreds og Fredericia Lærerkreds.

Stemmeprocenten siden 1975

2019 58,2 %

2015 40,4 %

2011 34,5 %

2007 47,1 %

2003 49,7 %

1999 46,5 %

1995 49,5 %

1991 49,8 %

1987 55,1 %

1983 61,5 %

1979 58,4 %

1975 59,6 %

I den anden ende udgør Haderslev Lærerkreds, Tønder Lærerkreds og Silkeborg Lærerforening de tre steder, hvor færrest på nuværende tidspunkt har afgivet deres stemmer.

Lokalformand: Håber ikke på stille protest fra medlemmerne

Haderslev har i skrivende stund den laveste stemmeprocent på 18 procent. 

Det er noget, den lokale lærerformand Jesper Skovsbøl Rasmussen har bemærket.

”Vi skriver derfor rundt til samtlige tillidsrepræsentanter her til formiddag og beder dem om at rykke i deres kolleger, for vi har naturligvis bemærket den meget lave stemmedeltagelse. Ved seneste valg, hvor vi havde en lokal kandidat, var stemmeprocenten betydelig højere, så jeg håber da ikke, at den lave deltagelse denne gang er et resultat af en ’stille protest’”, fortæller Jesper Skovsbøl Rasmussen.

Han gør i øvrigt opmærksom på, at han har oplevet, at flere medlemmer har oplevet det som et irritationsmoment, at oversigten over kandidaterne til valget kom i det trykte Folkeskolen, efter valget var gået i gang.

”Næste gang er det overordentlig vigtigt, at kandidaterne kommer i Folkeskolen i papirform, inden valget går i gang og ikke en uge efter”, siger han.

Kredsformand for lærerne i Tønder Henrik Jakobsen oplyser til redaktionen, at man i torsdags har sendt et nyhedsbrev ud til sine medlemmer om valget, og at man senere i dag vil sende de foreløbige stemmetal ud til tillidsrepræsentanterne på skolerne sammen med en opfordring om at forsøge at få kollegerne til at deltage ved valget.

Valget har været i gang siden torsdag den 23. november. I alt består hovedstyrelsen af 23 personer, men formanden, næstformanden og skoleledernes og de lærerstuderendes repræsentanter vælges på anden vis.