Mindeord: Læreren bag ’forpligtende elevteam’

Publiceret Senest opdateret

Efter næsten 50 år som lærer, heraf nogle år som højskolelærer og seminarielærer, er Krista Poulsen Tjalve død. Hun blev bisat lørdag den 2. december fra Asminderød Kirke i Fredensborg. Kirken var stuvende fuld. Det var som en juleaften, hvor kirketjeneren måtte sætte over 50 ekstra klapstole ind. Mange af os, der var til stede, var tidligere elever og vores forældre.  

Krista var en kendt skikkelse i Fredensborg og omegn, hvor hun arbejdede de fleste af sine mange år som lærer. Først på Humlebæk Lilleskole, siden på adskillige andre skoler i kommunen. I stigende grad blev hun tilkaldt, når der var klasser eller elever, som ingen andre forstod eller kunne hjælpe. Hun elskede – med egne ord – konflikter, fordi de rummer et udviklingspotentiale, en udviklingsvej. Hun udviklede en særlig metode, Forpligtende Elevteams, som fik selv de mest samspilsramte grupper til at fungere. Ingen fastfrosne konflikter eller problemer var for store for Krista. Hun skabte et trygt og tillidsfuldt rum, hvor der var plads til selv det skæveste barn og dets forældre. Men hvor der også blev stillet krav.

Krista var allerede som nyuddannet, 26-årig lærer aldrig i tvivl om sin lærerautoritet. Hun ledede sine klasser med ro, latter og smil, men også med en alvor over for opgaven, som hun forventede at andre delte - både børn og forældre. Og blev hun pålagt noget af skolens bestyrelse nikkede hun venligt og imødekommende, og fortsatte derefter præcis som hun selv fandt for godt. 

Og det var godt. 

Jeg er selv en af de ”børn”, nu over 60 år, hvis liv Krista ændrede i en positiv retning, da jeg som lille, ængstelig 8-årig måtte skifte skole flere gange. I hendes kyndige hænder fik både jeg og andre børn, der ville have haft det svært, chancen for at udvikle ro, selvtillid og samarbejdsånd.

Æret være Krista Poulsen Tjalves minde!