Skyggeundervisning

Tidslinje: Da lektiehjælp blev en dansk industri

Publiceret Senest opdateret
2012 – Svenske lektiehjælpere indtager Danmark
”Få bedre karakterer i skolen – fra 269,-” skriver det svenske lektiehjælpsfirma My Academy i et facebookopslag i januar 2013, hvor firmaet vil have følgerne til at tjekke sin nye danske hjemmeside. Virksomheden, der året forinden har omsat for 35 millioner svenske kroner, har åbnet en dansk filial, og i løbet af de seneste to måneder er de første danske mentorer blevet uddannet.
2013 – MentorDanmark opstår under lockouten
Nicklas Kany stifter sin egen lektiehjælpsvirksomhed under lockouten af lærerne i 2013 og tilbyder også gratis eksamensforberedelse til frustrerede 9.-klasseelever. I kølvandet på reformen udvikler forretningen sig til MentorDanmark, og i løbet af de første to år ottedobler virksomheden antallet af kunder.
2015 – Forliste lektiecaféer sætter gang i industrien
Lektiehjælp og faglig fordybelse bliver obligatorisk i folkeskolen i 2015, og dermed bliver behovet for undervisningsstøtte efter timerne i klassen italesat. Skolernes lektiehjælp får dog et dårligt ry, og det skaber en efterspørgsel blandt forældrene. GoKarakter og Dintutor.dk bliver stiftet i 2014, året efter kommer Elevakademiet og Zedubra til, og i 2016 kommer Studido ind på det danske marked. Markedet vokser, og der er store forventninger.
2020 – Corona slår branchen omkuld
Ansigt til ansigt-lektiehjælp er udelukket under coronanedlukningerne i 2020, og forældrene viser ikke stor interesse for mere onlineundervisning. MentorDanmark er året forinden blevet opkøbt af Gyldendal, hvilket redder virksomheden, da den fra den ene dag til den næste mister 90 procent af sine kunder. GoKarakter skifter navn til GoTutor og bliver opkøbt af Egmont. My Academy og Studido ophører i Danmark i 2020, og et par mindre lektiehjælpsfirmaer bliver enten lukket eller opkøbt under nedlukningen.
2023 – Forlagene ejer (næsten) lektiehjælp i Danmark
MentorDanmark og GoTutor sidder på omtrent halvfems procent af markedet for lektiehjælp i 2023, anslår direktøren for MentorDanmark, Nicklas Kany. For første gang i årevis er der sorte tal på bundlinjen, fortæller han. GoTutor oplever vækst i omsætningen i disse år, men firmaet har stadig røde tal på bundlinjen, fortæller direktør Ruben Samuel Sørensen. Lektiemarkedet anno 2023 er ikke et lukrativt marked, fastslår begge direktører. Om markedet vokser i fremtiden, er der delte meninger om. De sidste ti procent af markedet er domineret af små firmaer og platforme, der skaber kontakt mellem lektiehjælpere og elever.