Anmeldelse

Satanisme

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lars Munk Sørensen kortlægger satanismens historie med det formål at undersøge, hvorvidt fordommene mod satanisterne holder stik. Han konkluderer afsluttende: "Kun meget få, der i dag kalder sig satanister, dyrker den bibelske Satan. De fleste dyrker sig selv og menneskets natur. Fælles for de fleste satanister er oprøret mod den asketiske kristendom, der ifølge dem har mørkelagt og fortrængt menneskets instinktive natur. Satanismen er ideen om et lystbetonet liv, hvor man hengiver sig til alle slags sanselige glæder".

I moderne tid er den største satanistkirke First Church of Satan, der blev stiftet i 1966 i San Francisco af Anton Szandor La Vey, som også er forfatter af "Satans Bibel". Ifølge Lars Munk Sørensen er "Satans Bibel" den mest stjålne bog på de danske biblioteker. La Vey er inspireret af den engelske okkultist Aleister Crowley, som ærer Satan som symbol på de dyriske drifter i mennesket. Crowley var især optaget af sexmagi og mente, at sexritualer kunne åbne sindet for primitive og magtfulde kræfter. Ideen om, at man skal realisere sine lyster, er blevet overdrevet af enkelte satanister og har haft mord, voldtægt, gravskænding og kirkebrænding til følge. Forfatteren nævner i den sammenhæng Charles Mansons kult, der i august 1969 myrdede filminstruktøren Roman Polanskis gravide hustru, Sharon Tate, og nogle af hendes venner på en ranch. Musik som heavy metal har i nyeste tid inspireret visse ungdomsgrupper til interesse for satanisme. Bogen afsluttes med et feltarbejde i form af en halv snes interview med satanister eller djævledyrkere. Bogen er oplysende, men det er ikke en læselet-bog.