Anmeldelse

NaturTeknik for første

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"NaturTeknik for første" er del af et helt nyt natur/teknik-system, der henvender sig til indskolingen. Bøgerne til børnehaveklasse og 2. klasse udkommer i starten af 2006.

Systemet består af en Storbog (42 gange 56 centimeter), 23 billedkort, som er gengivelser af bogens sider, en lærervejledning og en elevbog, "Din bog", som er tænkt som elevernes logbog. Emnerne i bogen er "Mennesker og dyr", "Det vokser", "Sortering", "Lys og mørke", "Skubbe og trække" samt "Lyd og hørelse". Lærervejledningen er meget grundig, og til hvert opslag i bogen er der målbeskrivelse, forslag til aktiviteter, ideer til undervisningsdifferentiering og ideer til at få gang i klassesamtalen. Dertil en ordliste med de nye ord og begreber, som introduceres for eleverne på den pågældende side. Bagerst i lærervejledningen er der kopiark med blandt andet siderne fra elevernes logbog.

Materialet lægger op til samtale og begrebsudvikling. Alle natur/teknik-lærere ved, at det kan være svært at samle eleverne om en samtale om det, der skal ske, eller en opsamling på de aktiviteter, man har lavet. Jeg tror, den store bog og billedkortene kan fange eleverne til en sådan samtale. Samtidig er der også lagt op til mange enkle aktiviteter, hvor eleverne selv skal undersøge ting og sager.

Emnerne og aktiviteterne er for de flestes vedkommende set før i andre systemer, men for den uerfarne natur/teknik-lærer er der virkelig god hjælp og inspiration at hente (og såmænd også for de mere garvede). Ved mange af emnerne vil det være oplagt, ja, nærmest påkrævet, at samarbejde med dansk, musik og billedkunst.

Det bliver spændende at se de næste bøger.