Anmeldelse

Stjerneguiden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis der ikke allerede står en astronomibog med en titel i samme stil som denne på skolebiblioteket, kunne det være en idé at anskaffe "Stjerneguiden". Den er hverken værre eller bedre end de øvrige, som hvert år udkommer ved denne tid. De ligner hinanden i udstyr og indhold, og oversætteren er såmænd også i mange tilfælde den samme.

Bogen indledes med et par kapitler om observation og almen astronomi, som ruster læseren til at tage fat på hovedafsnittets stjernekort, der viser stjernehimlen måned for måned. Særligt interessante himmelegne tildeles specielle, detaljerede kort. Den tilhørende tekst fortæller om de mest bemærkelsesværdige objekter, for eksempel i januar om den røde kæmpestjerne Betelgeuse, som er så stor, at den på vor sols plads næsten ville nå ud til planeten Mars' bane.

Mediernes megen omtale af rumsondernes togter rundt omkring i solens planetsystem fører ofte til spørgsmål fra eleverne: Kan det passe, at drivhuseffekten bevirker, at temperaturen kan komme op på 450 grader på Venus? Det og meget mere kan man få bekræftet i bogens sidste kapitler om solen, månen og alle planeterne, som jævnt hen vil være udmærkede som lærerens kilde til baggrundsviden.

Med bogen følger et praktisk drejeligt stjernekort.