Debat

Nej, et nej er ikke altid et nej

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 48 har Lotte Lange et læserbrev vedrørende urafstemning om overenskomsten i 1995 ('Nu er et nej et nej').

Vi skal jo formentlig i foråret 2002 ud i en ny urafstemningom et overenskomstresultat og måske også om et mæglingsforslag. Det er i den forbindelse vigtigt, at der ikke er usikkerhed om regler og procedurer i forbindelse med en sådan afstemning.

Det er rigtigt, at forligsmandsloven (lov om mægling i arbejdsstridigheder) blev ændret i 1997, således at det er blevet lettere at forkaste et mæglingsforslag. Men der er stadig en mulighed for, at et nej bliver til et ja. Det bliver det, hvis - som det fremgår af nedenstående lovuddrag - følgende to forhold er opfyldt:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Mindre end 40 procent af de stemmeberettigede har deltaget i afstemningen.

Mindst 25 procent af de stemmeberettigede har stemt imod forslaget:

'Paragraf 11. Inden for hvert forbund (fagforening, fagforeningsafdeling) træffes afgørelsen af dets stilling til et mæglingsforslag enten ved urafstemning eller af en dertil kompetent forsamling. Til forkastelse af et mæglingsforslag ved urafstemning på arbejderside kræves, at et flertal af de i afstemningen deltagende har stemt imod forslaget. Hvis mindre end 40 procent af de stemmeberettigede har deltaget i afstemningen, kræves tillige, at mindst 25 procent af de stemmeberettigede har stemt imod forslaget'.

Det betyder, at hvis et flertal stemmer nej, men vi samtidig har en stemmeprocent på under 40 procent, og hvis nej-stemmerne udgør mindre end 25 procent af dem, der kunne stemme - ja så bliver et nej til et ja.

Karsten Holst Nielsen

formand for DLF's organisationsudvalg