Debat

Nyt aftalesystem

Hovedstyrelsen skal i den kommende tid behandle en skitse til et nyt KTO-samarbejde

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen bragte for et par uger siden en artikel, der beskrev de overvejelser, der i øjeblikket gøres i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) for at få et aftalesystem, der på en gang giver sammenholdet styrke, men også giver de enkelte organisationer mulighed for at få indflydelse specifikt på de forhold, som er vigtige for dem.

Danmarks Lærerforenings grundlag for at indgå i drøftelserne om et fremtidigt forhandlingsfællesskab er en kongresvedtagelse fra 2002, der slog fast, at Danmarks Lærerforening fortsat skal indgå i et forhandlingsfællesskab, fordi der ved at stå sammen er bedre mulighed for at skabe resultater, end der er, når de enkelte organisationer kæmper hver for sig.

Kongressen vedtog endvidere, at et hovedmål for fællesskabet er, at reallønnen for alle ansatte i kommuner og amter forbedres, og at der bruges modeller for udbetaling af løn, som passer til arbejdspladskulturen og den måde, de vidt forskellige kommunale arbejdspladser struktureres på.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Lønsystemet har, især efter det meget tætte afstemningsresultat om mæglingsforslaget ved sidste overenskomst, været kritiseret af en meget stor del af de ansatte i kommunerne. Det er derfor nødvendigt at finde nye veje.

Skitsen, der i øjeblikket arbejdes med i KTO, lægger op til, at den enkelte organisation får meget bedre tid til at forhandle sine specielle forhold. Det betyder, at den enkelte organisation selv skal forhandle vægtningen mellem centrale og decentrale lønforbedringer og i øvrigt kan indgå aftale om alle forhold, undtagen de generelle løn­stigninger og reguleringsordningen, som efterfølgende forhandles centralt for alle KTOs medlemsorganisationer.

Ved at vende forhandlingerne på hovedet får den enkelte organisation også selv mulighed for at aftale sin egen lønmodel.

Når Dansk Sygeplejeråd og det meste af Sundhedskartellet forleden meddelte, at de forlader KTO, blev det blandt andet begrundet med, at også de generelle lønstigninger skal forhandles af den enkelte organisation. Der gik grænsen for resten af KTO, men til gengæld er der nu i KTO enighed om, at forlodsfinansiering fremover skal afvises, og at der skal gives meget bedre tid til, at der med arbejdsgiverne kan aftales lønmodel og arbejdsvilkår, som passer til den enkelte organisation.

Vi har altså ved at blive i KTO-samarbejdet faktisk fået skabt en ramme, der muliggør sammenhold mellem alle kommunalt ansatte om helt centrale temaer, men også respekterer de forskellige behov, organisationerne har.

I den kommende tid skal hovedstyrelsen behandle skitsen og vurdere, om den indfrier de ting, som vi stillede op på kongressen.

KTOs repræsentantskab skal lige før jul fastlægge den endelige udformning af forhandlingsmodellen for Overenskomst 05, inden modellen så skal forhandles med arbejdsgiverne.

Jon Kowalczyk er formand for fagligt udvalg

Powered by Labrador CMS