Stor forskel på skoler i Slovakiet

Ny reform skal mindske forskelle, men fagforening frygter, at det fører til forskel på lærerlønninger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En skole i Trenianské Teplice har svømmehal, computerrum og stort udvalg af bøger. Ni kilometer væk ligger en mindre skole. Her er ikke engang et fjernsyn, og mange bøger er forældede.

'Det er et problem, at skolerne i de større byer er bedre udstyret. De små byer bliver sat til side. Vores skole er blevet røvet så mange gange, så de ting, vi havde, er blevet stjålet. Vi har ikke råd til mere. I de større byer er det de rige forældre, der sponsorerer skolen, men her findes ikke rige mennesker', siger skoleinspektøren på landsbyskolen i Motecise, Dusan Bartos.

Skolen har 250 elever og 17 lærere.

Både staten og fagforeningen erkender problemet. Staten er gået i gang med en større skattereform, der blandt andet indebærer, at landets 79 kommuner får ansvaret for driften af skolerne.

Men den tanke kan vicepræsidenten i Slovakiets største fagforening for undervisere ikke lide.

'Vi tror, det vil betyde, at de små skoler må lukke. Det vil beboerne i de små byer ikke synes om. Som fagforening vil vi kæmpe for, at lærernes løn stadig skal udbetales af undervisningsministeriet. Vi vil undgå, at en enkelt borgmester, som måske ikke selv har så høj en uddannelse, vil beslutte, at lærerne ikke skal have så meget i løn', siger vicepræsident i fagforeningen Antonín Polách.

I Slovakiet bliver lærerne aflønnet efter et anciennitetssystem. Startlønnen for en nyuddannet lærer er 7.750 slovakiske kroner, det svarer til cirka 1.350 danske kroner. Efter 14 år kommer læreren op på, hvad der svarer til knap 2.450 kroner. Til sammenligning koster en Big Mac-menu knap 20 danske kroner.

'Vi kæmper for højere lønninger. Og vi har haft succes. Men det betyder ikke, at vi er tilfredse. Men generelt må vi sige, at der er et meget lavt lønniveau i Slovakiet', siger Antonín Polách.

Han fortæller, at EU i gennemsnit bruger seks procent af bruttonationalproduktet på uddannelse. I Slovakiet bruger staten kun 3,6 procent.

'På næste års budget er det sat op til 3,75 procent, men vi ved allerede nu, at det ikke er nok. Det er meget svært at løse problemet for de skoler, der har en lav standard, men vi må håbe, at de nye ændringer betyder, at den enkelte borgmester vil føle et større ansvar for skolen', siger Antonín Polách.

'Lige nu handler vores arbejde mest om at få informationer ud til lærerne. For der er så mange love, der ændrer sig. Vi har otte ansatte rundt i landet. Og bare det at få informeret alle lærere om basale lovændringer er meget svært'.

I Moteice sidder skoleinspektør Dusan Bartos med endnu et presserende problem. Om få år skal hans lærerstab på pension. Ud af 17 lærere er blot en under 35 år. En er under 45 år, og resten er mellem 45 og 60 år.

Allerede nu mærker eleverne, at især sprogundervisningen bliver forringet.

'Vi underviser, men det er ikke kvalificeret undervisning. De, som kan, må studere sproget og så undervise. Før underviste nogle af lærerne i russisk - de forsøger nu at undervise i tysk. Men kvaliteten af undervisningen er ikke god'.

Endnu har Dusan Bartos ikke ansat en lærer, der ikke var uddannet fra universitetet.

maria

Lærernes fagforening

Fagforeningen for arbejdere inden for uddannelse og videnskab i Slovakiet er navnet på den fagforening lærerne er organiseret i. Fagforeningen har 85.000 medlemmer. Foreningen dækker folkeskolen, gymnasiet og universitetet. Alle fra kantineopvaskeren til universitetsprofessoren kan være medlem. Gennem de sidste år har fagforeningen oplevet en massiv medlemsnedgang.

Fagforeningen er den største fagforening i Slovakiet. Den anden hedder Teachers Forum. Den er langt mindre og dækker kun personale med pædagogisk baggrund.

Fagforeningen har hovedkvarter i Bratislava. Her er 21 ansatte. Ud af de 21 beskæftiger tre sig med folkeskolen.