Folkeskolens leder:

Vores valg

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er hån mod demokratiet. Det bliver det rene kaos! Den fik ikke for lidt, da statsministeren udskrev tre i én-valget, der skulle handle om den moderne Stauning eller Kaos-variant: 'Nyrup eller Terror'.

De eneste, der for alvor blev glade, var vel Dansk Folkeparti, som regner med at score stemmer på deres udgave: 'Pia eller de Islamiske Horder'.

Ja, Anders Fogh Rasmussen blev vel også glad. For han har jo for længst opgivet minimalstaten og markedsfører nu en Venstre-kloning af den socialdemokratiske velfærdsstat: 'Frit valg til det hele. Men uden skatteforhøjelser og familiesammenføringer'.

Det er ikke problemfrit at smække valgene sammen på én dato, og meget tyder på, at taberen bliver den saglige debat. Vælgeren skal i hvert fald anstrenge sig meget for at finde frem til den reelle kerne i partiernes mystiske indpakning. Inde i bladet kan man se, at skolen er et af kampområderne. Her er markeringer af enhver art: fra den lattervækkende Glistrup-udtalelse om, at alle seminarieinficerede lærere bør fyres, til en tankevækkende melding om, at Socialdemokratiet vil besætte undervisningsministerposten, hvis regeringen vinder valget. Og så er det jo interessant at huske på, at i en eventuel V-K-regering (Venstre og De Konservative) er det kun det ene parti, der er med i skolelovsforliget.

Men foreløbig er det noget helt andet, der har præget debatten. Det, der kunne være en vigtig diskussion om integration af flygtninge og indvandrere, blev til verbale slagsmål om familiesammenføringer. Og kommunale realiteter har ikke forstyrret landspolitikerne. Ishøjs socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp, som har førstehåndskendskab på området, kunne fortælle, at integration virker; der er sket et kraftigt fald i antallet af giftermål, hvor indvandrere henter bruden eller brudgommen i familiens oprindelsesland.

Det forstyrrede dog ikke Venstres Birthe Rønn Hornbeck. Med Anders Fogh Rasmussen ved sin side fortalte hun tv-kameraerne, at hvis man vil bo i Danmark, må man ikke finde en kæreste i Tyrkiet eller Pakistan. Det holdt dog kun til dagen efter, så mente Fogh Rasmussen, at Venstre ikke vil gøre forskel på folk. Men man vil fortsat stramme. Også selv om Farums Venstre-borgmester, Peter Brixtofte - som fører en integrationspolitik, der virker - kunne fortælle, at der ikke er behov for det!

Som vælger bør man bruge de sidste dage til at forsøge at få konkrete og principielle svar - både lokalt og hos landspolitikere:

- Hvad vil I - lokalt og nationalt - gøre for at styrke folkeskolen, så de fælles værdier kan styrkes og udvikles - og integrationen kan lykkes?

- Vil I sørge for, at unge med fremmedklingende navne kan få praktik- og lærepladser?

- Vil I hjælpe deres forældre til at få arbejde, så de lærer dansk og får de sociale kontakter, som er forudsætningen for en ordentlig integration?

- Hvor skal jeg sætte mine kryds for at bevare retsstatens principper, der sikrer, at befolkningen ikke deles op i første- og andensorteringsmennesker?

-th

Læs side 4-9

Hvad vil I gøre for at styrke folkeskolen, så de fælles værdier kan udvikles