Stemmeret eller ej

Følelsesladet debat om pensionisternes deltagelse i urafstemninger

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Straffeaktion og hævntogt eller forsøg på at skabe logik og stringens? Det handler om hovedstyrelsens forslag til vedtægtsændringer, der fremover skal forhindre tjenestemandspensionisters stemmeret ved urafstemninger.

Der er cirka 10.000 tjenestemandspensionister i DLF. På nuværende tidspunkt er de med til at stemme om de aktive læreres overenskomst, og de kan således sende de overenskomstansatte lærere i konflikt. Det er ikke rimeligt, mener hovedstyrelsens flertal.

Pensionisterne havde bedt om udsættelse af vedtægtsændringerne, da de ikke mener, at det er ordentligt afklaret, hvem der er omfattet af ændringerne, og hvilke konsekvenser ændringerne vil få.

- Drop føleriet og stem for hovedstyrelsens forslag, sagde Anni Herfort.

- Det her handler ikke om aktive eller passive, om ung eller gammel, respekt eller disrespekt. Det handler om, at de, der er omfattet af et overenskomstresultat, også er dem, der skal stemme om det.

Kristian Fløj-Jensen fra hovedstyrelsen var af en anden mening.

- Man fratager os vores stemmeret uden at sætte noget andet i stedet. Vi kan ikke opfatte det på anden måde, end at vi på grund af alder bliver opfattet som mindre værd. Det er i høj grad et følelsesmæssigt spørgsmål.

Argumentet for hovedstyrelsens ændringsforslag er forligsinstitutionens regler om, hvem der må stemme ved en urafstemning. Hvis der i en forhandlingssituation ikke kan opnås enighed, skal forligsmanden komme med et mæglingsforslag. Dette skal så til urafstemning blandt de omfattede.

'De to mulige urafstemninger om et forhandlingsresultat - først internt i DLF - herefter efter et forligsmandsmæglingsforslag - må have samme korps af stemmeberettigede inden for DLF', lyder det i notatet vedrørende pensionisternes deltagelse i urafstemning.

Debatten blev noget vanskeliggjort af timingen. Ved overenskomsten i 1995 anbefalede flere tjenestemandspensionister at stemme imod overenskomstforslaget, fordi pensionerne ikke blev større. Tjenestemændenes pensioner er ikke omfattet af den kommunale overenskomst, men pensionisterne valgte på denne måde at sende et signal. Når hovedstyrelsen nu foreslår at fratage tjenestemandspensionisterne deres stemmeret ved urafstemning, opfattes det af flere af pensionisterne som en direkte straffeaktion, fordi de stemte forkert i 1995.

Da hovedstyrelsens forslag på kongressen var en vedtægtsændring, skulle der to tredjedeles flertal til at gennemføre ændringen. På kongressen svarede det til 200 stemmer. Der var 185 stemmer for og 107 stemmer imod. Dermed faldt hovedstyrelsens ændringsforslag, og pensionisterne beholder indtil videre deres stemmeret ved urafstemninger.