Sammenhold og opslutning

Danmarks Lærerforenings kongres viste bred enighed om foreningens politik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formanden havde grund til at være tilfreds, da Danmarks Lærerforenings kongres sluttede fredag ved middagstid efter fire intense dage i Aalborg Kongrescenter. På alle væsentlige områder havde hun og hovedstyrelsen fået opbakning til den førte politik og til forslaget om en massiv satsning på kvalitetsudvikling i skolen.

Tolv gang blev Anni Herforts mundtlige beretning afbrudt af klapsalver. Første gang, der blev klappet voldsomt, var, da hun i klare vendinger slog fast, at danske lærere tager afstand fra fremmedhad og racisme. I lydstyrke blev den klapsalve kun overgået, da hun talte om forberedelsestid. Med adresse til formanden for Kommunernes Landsforening, som sad på forreste række, slog hun fast, at her står foreningen urokkelig fast. Der skal ikke skæres i forberedelsestiden.

Påét punkt kan der måske opstå problemer, selv om kongressen gav massiv tilslutning til hovedstyrelsens politik: skoleledernes organisatoriske placering!

Hovedstyrelsen foreslog - og fik vedtaget - at der blandt andet oprettes lokale ledernetværk, så lederne får deres eget forum og kan komme med i lokalkredsens forhandlinger med kommunen. Men selv om ledernes formand, Hans Martin Jepsen, roste den nye struktur, endte kongressen med at vedtage forslaget uden ledernes stemmer. De ønskede en central kontingentopkrævning, som kongresflertallet afviste.

Umiddelbart efter afstemningen sagde Hans Martin Jepsen til pressen, at mange skoleledere nu vil melde sig ud af DLF, og han forudså dannelse af en selvstændig fagforening for ledere. Men efter at han lørdag havde haft møde med repræsentanter for ledernes amtskredse, var tonen mere neddæmpet.

- Nu gælder det om at tænke sig godt om, sagde han lørdag aften til Folkeskolen.

- Jeg vil råde Danmarks Skolelederforening til at tage en dyb indånding og lade folkeskolens ledere afprøve mulighederne i det, vi nu har vedtaget, siger Anni Herfort.

Den vedtagne model skal evalueres i år 2001, og hvis der opstår problemer undervejs, vil hovedstyrelsen - og om nødvendigt kongressen - se på dem inden da.

Kontingentet bliver ekstraordinært hævet med fem kroner per måned, så der kan blive råd til det ambitiøse kvalitetsprojekt, der skal støtte medlemmerne, så de kan sætte projekter i gang på hver enkelt skole i hele landet.

- Projekterne skal tage udgangspunkt i den enkelte skoles hverdag og de områder, som de lokale parter bliver enige om, sagde næstformand Tom Egholm.

Torsdag den 5. november ville Stinus Nielsen være fyldt 95 år. Han døde i september. Stinus Nielsen var æresmedlem og formand for foreningen i mange år. Kongressen mindede ham med et minuts stilhed på kongressens første dag - og med optræden af kongelig operasanger Guido Paëvatalu om torsdagen.

Umiddelbart derefter blev Stinus Nielsen-prisen tildelt organisationen Ung-Sam for et fornemt og utraditionelt arbejde med at bygge bro mellem generationerne og mellem indvandrere, flygtninge og danskere.

Reportage

Jan Kaare

Helle Lauritsen

Susan Paulsen

Dorthe Holm-Sørensen

Thorkild Thejsen

Foto: Kirstine Theilgaard