Ønske om at afskaffe decentral løn

Nye lønformer er den sikre vej væk fra decentral løn, sagde formand for fagligt udvalg

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I behandlingen af princip- og arbejdsprogrammet var der en kort debat om den decentrale løn. Marianne Lund fra Lærerkreds 42, som dækker seks midtsjællandske kommuner, var ikke tilfreds med følgende formulering i programmet:

'Den størst mulige del af lønnen skal aftales centralt for at sikre et fælles lønniveau i folkeskolen.' Hun mente, at det i overensstemmelse med kongresvedtagelserne fra 1996 skal præciseres, at DLF arbejder for at afskaffe decentral løn for lærerne.

Hovedstyrelsesmedlem og formand for fagligt udvalg Stig Andersen havde følgende kommentar til forslaget:

- Jeg tror, at det er en kendsgerning, vi må se i øjnene, at vi ikke alene kan afskaffe decentral løn. Vi har et principprogram, og jeg mener, at hovedstyrelsen meget tydeligt har skrevet, hvad princippet er, nemlig at den størst mulige del af lønnen skal aftales centralt.

- Hvis vi skal gå ind og konkretisere, så bevæger vi os væk fra den politiske virkelighed, som vi skal forholde os til på aftalekongressen næste år. Med den virkelighed, vi kender nu, er der kun én måde at komme af med den decentrale løn, og det er at gå over på nye lønformer. Det ved jeg ikke, om vi skal. Det er en diskussion, som vi har til gode, fastslog Stig Andersen, og Marianne Lund besluttede at trække sit forslag.