Nu skal vi tænke os om

Skolelederforeningens formand ønsker tid til eftertanke og møder i alle amter, før han beslutter, om han vil anbefale at danne en fagforening uden for Danmarks Lærerforening

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Groggy, ophidset eller skuffet?

Det er svært at finde det ene adjektiv, der kan karakterisere formanden for Danmarks Skolelederforening, Hans Martin Jepsen, da han sætter sig sammen med pressens repræsentanter i cafeen i kongrescentrets forhal mindre end et kvarter efter, at kongressen har vedtaget hovedstyrelsens forslag til en ny organisatorisk placering af lederne i DLF - uden skoleledernes stemmer.

Hvad sker der nu, lyder det første spørgsmål.

- Det skal repræsentantskabet bestemme, lyder svaret fra skolelederformanden - endnu inden han har fået hældt sin øl op i glasset.

- Men det kan ikke skjules, at samtidig med, at bestyrelsen har skullet arbejde på en model inden for DLF, har vi arbejdet på en alternativ model for vores organisering, og jeg ser, at det her vil føre med sig, at mange skoleledere melder sig ud af Danmarks Lærerforening.

Hvad bliver deres alternativ?

- Det bliver, at de melder sig ind i en forening. Jeg kan ikke sige endnu, hvordan det vil komme til at gå, det skal repræsentantskabet finde ud af den 12. december. Men der er ingen tvivl om, at det vil blive svært at opretholde Danmarks Skolelederforening som faglig forening i DLF.

Den alternative forening bliver altså Danmarks Skolelederforening?

- Det bliver det forhåbentlig. I først omgang godt nok uden forhandlings- og aftaleret.

Hvem skal så forhandle for lederne?

- Foreløbig bliver det Lærernes Centralorganisation, og det er jo også Danmarks Lærerforening. Vi skal ud og kæmpe for forhandlingsretten.

- I to år har jeg kæmpet for, at lederne skulle kunne blive i DLF, men det er nu faldet til jorden.

Bliver det ikke svært at forklare skolelederne, at det med, hvor man skal betale sit kontingent, er afgørende for, om man kan være med i DLF?

- Jo, men det har nu ikke så meget med kontingentet at gøre. Lederne har ønsket at blive frigjort fra kredsene, og det forslag, kongressen lige har vedtaget, vil medføre en omklamring af skolelederne fra lokalkredsene. I ledernetværket vil medlemmerne komme under den lokale kreds, og jeg har kæmpet for, at de skal være under DLF centralt som et ligeværdigt organ.

Vil I rive jer løs fra DLF?

- Vi kan ikke melde nogen ud, det må det enkelte medlem selv afgøre.

Kan man være medlem af både Danmarks Lærerforening og den nye lederforening?

- Det kan jeg ikke svare på, for det er en løsning, vi skal forelægge repræsentantskabet. Det afgørende er, at vi finder en model, hvor skolelederne i fremtiden kan være sammen. Så kan det godt være, at i en periode vil nogen være organiseret i DLF, og nogen vil stå uden for. Så vil jeg ikke sige mere om det.

Vil du personligt anbefale folk at melde sig ud af Lærerforeningen?

- Ja, det vil jeg da. Jeg vil anbefale folk at melde sig ud, hvis mit repræsentantskab beslutter, at det er vejen.

Hvad vil være begrundelsen for, at skolelederne skal melde sig ud?

- Det er fordi, de har et klart ønske om ikke at være så tæt på lokalkredsen. Vi er på mange måder arbejdsgiverrepræsentanter, og vi kan komme i nogle rollekonflikter over for det, som kredsgeneralforsamlingerne vedtager.

Men det er der jo taget højde for i den model, kongressen lige har vedtaget?

- Ja, det er der. Det har du ret i. Men som skoleleder møder jeg medarbejdere, der er med i andre organisationer - både BUPL, Forbundet for Pædagoger og Klubfolk, Kvindeligt Arbejderforbund og Specialarbejderforbundet. Det kan godt være, at de synes, at forbindelsen mellem lederne og DLF er lidt for tæt. Det kunne være undgået, hvis vi var organiseret centralt i DLF og ikke i lokalkredsen. Det her er en sag, som har kørt så mange år, så nu står vi i en ny situation, og vi har hele tiden sagt, at 'Kongres 97' ville være deadline.

Hvordan vil du betegne det, der er foregået i dag og i perioden frem til kongressen?

- Det har været en demokratisk proces, som jeg ikke kan sige noget til, men jeg beklager meget, at kongressen ikke kunne sluge vores ændringsforslag.

Bliver Danmarks Skolelederforening en selvstændig organisation med 2.800 medlemmer?

- Det er nok det scenarium, vi må se for os. Og vi kan lige så godt kalde det, hvad det er. I begyndelsen vil det blive en gul fagforening. Men det er væsentligt, at jeg ikke giver en masse bud på fremtiden, før repræsentantskabet har talt.

Den 1. april 1998 går skolelederne over på nye lønformer. Hvis I beslutter i december, at I vil danne en ny organisation, og skolelederne går med ud af Danmarks Lærerforening, så skal deres løn forhandles af DLF's lokalkredse, som I så har meldt jer ud af.

- Ja, det er en ulykkelig situation. Forhandlingsretten er alfa og omega for en organisation.

Kender du nogen fortilfælde, hvor en stor organisation frivilligt afgiver forhandlingsretten til en lille, ny organisation?

- Jeg har ikke kendskab til det.

Tror du, at de andre organisationer vil acceptere jer som gul fagforening, som du kalder jeres nye organisation?

- Ja, det er jeg overbevist om. Det problem rører sig ikke meget ude på skolerne.

Vil det her betyde noget for samarbejdet på skolerne om det store kvalitetsudviklingsprojekt?

- Nej, jeg håber, at skolelederne vil gå ind i et konstruktivt samarbejde. Vi har meget at stå sammen om i det daglige. Men i årenes løb har der hos mange skoleledere bare været en fornemmelse af, at kredsen tog mere og mere over, samtidig med at skolelederne selv fik en større og større frihedstrang.

Vil du kalde det et sammenbrud i forhold til Lærerforeningen?

- Ja, lige i øjeblikket er det et sammenbrud, og vi har nu et alternativ, som vi skal have op af skuffen. For at se situationen i øjnene har vi opkrævet et ekstrakontingent de sidste par år netop for at kunne servicere medlemmerne på en helt anden måde efter en sådan udvikling.

Hvor vil I organisere jer, hvis repræsentantskabet beslutter, at I skal gå solo?

- Så langt er vi ikke, men det vil da være naturligt, at vi søger optagelse i Lærernes Centralorganisation.

- Hvor Danmarks Lærerforening har flertallet?

- Ja.

Overvejer I at gå sammen med skoledirektørerne?

- Nej, jeg ser ikke mange muligheder sammen med de kommunale chefer, i deres terminologi er vi mellemledere.

Er det rigtigt vurderet, at I har opnået mellem 95 og 100 procent af det, I har krævet i forhandlingerne med DLF's hovedstyrelse?

- Ja, Anni Herfort og jeg har holdt en lang række møder, og vi var utrolig tæt på, føler jeg. Personligt respekterer jeg Anni Herfort for det store arbejde, hun har gjort for at finde en løsning.

Risikerer du ikke, at lederne bliver splittet?

- Jo, det vil de nok blive i en periode.

Kan man forstille sig, at repræsentantskabet ender med at sige, 'Vi tager kongressens model, som den er, og bliver i Lærerforeningen'?

- Det er et godt spørgsmål, som jeg ikke kan svare på. Det er da muligt, at de vil sige til os: 'I har ikke løst jeres opgave rigtigt.' Så er det en ny situation. Jeg vil vide meget mere, når jeg har talt med vores amtskredsformænd, som bestyrelsen holder møde med her i Aalborg på lørdag.

Så vidt Hans Martin Jepsen torsdag den 6. november, klokken 16.45 - efter næsten en hel dags forhandling i kongressalen.

To dage efter høres eftertanken og besindigheden tydeligt - på trods af mobiltelefonens skratten mellem parkeringspladsen foran Aalborghallen og Folkeskolens redaktion i København.

- Nu drejer det sig om at tænke sig godt om, siger Hans Martin Jepsen.

- Inden repræsentantskabsmødet den 12. december skal jeg besøge samtlige amtskredse, så de kan få en gennemgang af de muligheder, kongressens vedtagelse indebærer. Samtidig skal de så høre, hvorfor vi foreslog ændringer i den. Den runde vil være meget afgørende, for den vil give mig signaler fra enkeltmedlemmer.

Kommer der en anbefaling fra dig?

- Det ved jeg ikke endnu. Vi skal først have møde i bestyrelsen på fredag. Stemningen blandt amtsformændene var, at nu er vi i en ny situation med en ny model, og den skal vi så se hvad indebærer. Samtidig med at vi ser på vores egen alternative model.

Var det en massiv melding fra de 14 amter, at nu drejer det sig om at komme ud af DLF?

- Nej, det var det ikke. Og det har vi heller ikke lagt op til.

Men dine meldinger til pressen torsdag eftermiddag var da meget dramatiske?

- Det var de. Det var nogle voldsomme udmeldinger. De var selvfølgelig påvirket af situationen, men nu skal vi tænke os godt om. Og jeg vil gerne slå fast, at vi vil gøre alt for, at alle skoleledere kan være organiseret i én forening. Det er det, vi hele tiden har satset på. Skal der en ny konstruktion til, skal vi være sikre på, at den kommer til at huse alle Danmarks skoleledere.

Vil I undgå, at der opstår en splittelse, hvor en procentdel bliver i Danmarks Lærerforening, og en anden procentdel melder sig ind i en ny lederforening?

- Det er det, vi skal tage stilling til. Hovedmeldingen er, at vi afventer repræsentantskabsmødet. Det er en ordentlig og fair måde at tackle det på.