Debat om at overholde kongresbeslutninger

Hovedstyrelsen har ikke overholdt kongressens beslutning, sagde Karl Heinz Mortag, da der ikke var forslag til vedtægtsændringer for at normalisere Københavns Lærerforening

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kongressen pålægger hovedstyrelsen fremover at overholde kongressens beslutninger.

Sådan lød et forslag fra Karl Heinz Mortag, Århus. Forslaget blev fremsat under formandens beretning om de organisatoriske forhold.

Formand for organisationsudvalget, Karsten Holst, havde som indledning til punktet fortalt, at kongressen i 1994 havde besluttet, at man skulle se på den særstilling, som Københavns Lærerforening indtager i DLF. Hovedstyrelsen og organisationsudvalget har analyseret sagen og derefter besluttet ikke at fremsætte forslag til vedtægtsændringer om Københavns Lærerforening.

- I 1994, da vi vedtog kongresbeslutningen, var vi mange, som troede på, at Københavns Kommunes særstatus i staten enten ville være ophævet eller i det mindste være stærkt reduceret ved denne kongres, men den forudsigelse har ikke holdt stik, sagde Karsten Holst.

- Nu deler man derimod København op i bydelsråd, som næsten svarer til kommunerne i det øvrige land. Forhandlingsbilledet er derfor ikke mindre 'grumset' nu end i 1994. For hovedstyrelsen ser der ikke ud til at ske nogen væsentlig ændring på dette område de næste mange år, og dermed er den vigtigste forudsætning for at ændre i de bestående forhold mellem DLF og Københavns Lærerforening faldet bort.

Det var begrundelsen for ikke at fjerne Københavns Lærerforenings særstatus, og det var årsagen til forslaget fra Karl Heinz Mortag.

- Er det så en engangsforeteelse, at vi bryder kongresbeslutninger, spurgte han.

- Når der nu ikke ligger et forslag til vedtægtsændringer på dette punkt, har hovedstyrelsen ikke overholdt kongressens beslutninger. Det handler om principper. Men der er altså brug for at fastslå det banale, sagde Karl Heinz Mortag.

Karsten Holst svarede, at han ikke mente, man skulle spilde kongressens tid med sådan et forslag.

- Forslaget siger, at hvis verden ændrer sig, efter vi har taget en kongresbeslutning, så vil vi ikke tage højde for dét. Det dur ikke.

Bjørn Rasmussen fra Nykøbing Falster sagde, at hvis verden forandrer sig, havde han intet imod, at hovedstyrelsen registrerede det.

- Træk forslaget, sagde han.

- Ellers vil det betyde, at man skulle have lavet arbejdet og bagefter anbefale ikke at stemme for det. Det er jo ikke rimeligt.

Karl Heinz Mortag ville ikke trække sit forslag.

Det fik Rigmor Jark fra hovedstyrelsen til at komme med et ændringsforslag. Det lød på, at kongressen pålægger hovedstyrelsen og kredsene fremover at overholde kongressens beslutninger.

Svend Lau fra Gladsaxe mindede om, at hovedstyrelsen kan udsende sager til votering i kredsene.

- Hvis kongressen ønsker at give hovedstyrelsen et klip i øret, så gør det ved de rette sager, sagde Karsten Holst.

- I denne sag har vi ageret ud fra, hvordan verden ser ud i dag. Hvis I ønsker at udtale jer om, at vi er gået ud over vores beføjelser, så brug vedtægterne til det, sagde han.

Efter en pause i kongressen gik man videre med punktet, og her trak Karl Heinz Mortag sit forslag.