Den farlige weekendbrandert

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Unge drikker for meget. Det hører vi hele tiden, men nu har en ny svensk undersøgelse kortlagt, hvilke psykosociale faktorer der gør sig gældende i forbindelse med udviklingen af misbrugsadfærd.

En gruppe forskere har fulgt 122 svenske mænd fra fødslen, til de var midt i 30'erne. Resultatet er, at de børn, der udviser stor udadvendthed og et mere aggressivt temperament, er i større fare for at udvikle et alkoholmisbrug. Børn med en høj grad af social reaktionsevne udvikler sjældent et misbrug senere i livet. Den sociale reaktionsevne er kendetegnet ved lydhørhed, god realitetssans og let bevægelighed.

En anden undersøgelse viser, at mænd, der er gået hårdt til de våde varer i weekenden, har en øget risiko for at få en blodprop i hjertet den efterfølgende mandag. En irsk/fransk undersøgelse viser, at 66 procent af de nordirske mænd drikker hovedparten af deres samlede alkoholindtag fredag og lørdag. De franske mænd har til gengæld et mere jævnt alkoholforbrug fordelt over hele ugen.

Forsøgspersonerne fik målt deres blodtryk løbende, og studiet viste, at de nordirske deltagere havde et markant højere blodtryk efter en festlig weekend end de franske mænd. Forhøjet blodtryk er en stor risikofaktor for blodpropper i hjertet.

Resultaterne kan ses i 'Ny Forskning om Alkohol', som Goda, Foreningen Gode Alkoholdninger, udgiver. Du kan finde det på www.goda.dk