Anmeldelse

Wittgenstein om religion og religiøsitet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Antologien om Wittgensteins religionsfilosofi giver redskaber til at forstå den nutidige interesse for religiøsitet uden religion, men man kan måske diskutere, hvor meget plads den skal have, da mange af bidragene er meget lærde og på visse punkter gentager hinanden. Dog er det en interessant bog, fordi Wittgensteins iagttagelser måske kan sige noget om det tilsyneladende modsatrettede i, at mange kirker står mere eller mindre tomme, mens mange udsmykker hjemmene og familiens grave på kirkegården med lys og religiøse symboler. Ifølge Wittgensteins egen religiøse søgen er der ingen modsætning i at være skeptisk over for den etablerede eller autoriserede tro, mens man søger religiøsiteten som et personligt projekt.

Bogen er både en introduktion til Wittgensteins tanker og en præsentation af et forsøg på at tegne Wittgenstein som religionsfilosof. Det er der kommet interessante artikler ud af, der falder i fire overordnede dele: en del med en generel idehistorisk placering af Wittgensteins religiøse overvejelser, en del med undersøgelser af Wittgensteins opfattelse af gud og tro og andre med artikler om Wittgensteins undersøgelser af fremmede kulturers religiøse ritualer, den kristne lære om prædestination, ideen om et liv efter døden og forholdet mellem etik og religion. Umiddelbart tror jeg ikke, at det er en antologi, der vil interessere ret mange praktiserende lærere i grundskolen. Dertil er bogen alt for akademisk og fjern.

Powered by Labrador CMS