Kvalitets-evaluering

Publiceret

'Der ønskes udviklet redskaber, som efter skolernes og kommunernes eget valg kan anvendes til måling og udvikling af kvaliteten i folkeskolen.

Det er hensigten, at Undervisningsministeriet skal kunne stille de udviklede redskaber til rådighed for de kommunale skolevæsener, så kvalitetsudviklingen kan gennemføres på klasseniveau, skoleniveau og kommunalt niveau.

Forsknings- og udviklingsopgaven kan anskues som opdelt i to områder bestående af:

- et beskrivelsessystem af folkeskolens virksomhed i dens totale omfang, der gør det muligt at fastlægge mål, planlægge og gennemføre handlinger samt

- et evalueringssystem, hvor en række kendte og nyudviklede metoder på forskellige måder kan supplere hinanden og dokumentere, i hvilket omfang fastlagte mål er nået . . .

Det vil ligeledes være opgaven at tilrettelægge beskrivelses- og evalueringssystemet, så der tages hensyn til og gives rum for den medindflydelse på alle niveauer, som er et særegent træk ved dansk didaktik . . ., skriver Undervisningsministeriet.'

- Den opgavebeskrivelse, vi fik fra PLS Consult, virkede suveræn, siger undervisningskonsulent Birte Kjær.

Hun understreger, at firmaet i sin projektbeskrivelse demonstrerer en fornem indfølingsevne.

- Den viser, at de ved, hvor kompliceret og sammenhængende lærernes arbejde er.

PLS Consult har tilrettelagt forløbet i flere faser, så der kan korrigeres og rettes til undervejs.

- Når der er udviklet et evalueringsværktøj, holdes der møder med de involverede skoler, som kan vurdere, kritisere og korrigere, så resultatet hele tiden kan forbedres.

Der gennemføres en række vurderingskonferencer undervejs, og firmaet arbejder tæt sammen med et panel af eksterne eksperter fra ind- og udland.

- Også det element venter vi os meget af, siger Birte Kjær.

I forskerpanelet sidder blandt andre Kirsten Berntsen, John Aasted Halse, Peder Kjøgx og Thomas Seeberg fra Danmark og Marit Granheim og Trond Aalvik fra Norge.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.