Nye horisonter

Hvert år kommer fire svenske 9.-klasser til Glostrup og to danske til Landskrona

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne på begge sider har fået udvidet deres horisont, har fundet ud af, at der ligger noget uden for henholdsvis Landskrona og Glostrup.

Mener skolevejleder Helle Bohnfeldt, Glostrup Kommune.

Siden 1997 har hun ledet et udvekslingsprojekt med Landskrona Kommune i Sverige. Hvert år kommer fire svenske 9.-klasser til Glostrup og to danske til Landskrona. Her er de i praktik på arbejdspladser, der spænder fra et pottemageri til en brandstation.

Projektet startede i 1996. Glostrup og Landskrona var allerede på det tidspunkt venskabskommuner. Det er finansieret af EU og de to kommuner. EU giver gennem Øresundskomiteen 270.000 kroner om året. Pengene kommer fra en pulje, der har som formål at fremme samarbejdet i grænseregionerne. De to kommuner betaler tilsammen det samme som EU.

Til næste sommer er det slut medEU-støtten. Så har projektet løbet i fire år. Det betyder dog ikke, at samarbejdet stopper.

'Vi håber, at det kan køre videre i kommunalt regi.

Det kommer til at koste noget også i fremtiden, men vi har etableret så gode forbindelser og har så godt samarbejde nu, at det kan gøres billigere og køre mere problemfrit', siger Helle Bohnfeldt.

Kommunerne behøver ikke spytte mere i kassen.

'Hvis kommunerne vil fortsætte på den selvfinansiering, de har nu, vil vi mene, det kan køre', siger Helle Bohnfeldt.

Hun mener, der er god grund til at fortsætte.

'Vi har fået etableret nogle gode forbindelser både vejledningsmæssigt og uddannelsesmæssigt. Vi kan bruge dem både til praktik og til videre uddannelse. Vi har lavet kurser om edb tværs over sundet, og vi har i høj grad udvekslet erfaringer', fortæller Helle Bohnfeldt.

Et af resultaterne er, at en skole i Landskrona nu forsøgsvis har en 10.-klasse. Det er ikke normalt i Sverige, men er direkte inspireret af skolerne i Glostrup.