Stor forskel på belønninger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lærer får 1.000 kroner om året, fordi hun har taget en pædagogisk diplomuddannelse (pd). En anden lærer får 11.000 kroner.

Danmarks Lærerforenings undersøgelse af lærernes første år på ny løn gør op med forestillingen om, at de samme kvalifikationer udløser den samme løn.

'Lønsystemet betyder, at der bliver forskel på, hvad medlemmerne tjener, fra kreds til kreds. Det er ikke længere sådan, at folk, der laver det samme, får det samme i løn', siger konsulent i DLF, Jacob Hatting.

Han har været med til at udarbejde undersøgelsen, som skal danne baggrund for nogle af de krav, som skal rejses over for kommunerne, når overenskomsten 2002 skal forhandles.

Formanden for fagligt udvalg Jon Kowalczyk kalder de store forskelle for 'groteske'.

'Men det er svært at se, hvad tallene gemmer. Enten handler det om, hvilken lønstrategi den enkelte kreds har. Eller hvor mange pd-uddannede der er i den enkelte kommune. Min umiddelbare reaktion er, at man må stille et krav om, at der bliver taget central stilling til, hvad en pd skal udløse', siger Jon Kowalczyk.

Trundholm Kommune har opgivet, at i deres lokalaftale er der kun 1.000 kroner om året til en lærer med en pædagogisk diplomuddannelse.

'I aftalen står, at en diplomuddannelse minimum udløser 1.000 kroner om året. Men der er en fælles interesse i at beholde de lærere, der tager uddannelsen. Derfor kender jeg eksempelvis til en lærer, der har fået et løntrin mere for den', siger kredsstyrelsesmedlem i Odsherreds Lærerkreds, Grethe Funch Petersen.

I Vojens Kommune får læreren 10.000 om året for en pædagogisk diplomuddannelse.

'Da vi var til forhandling med kommunen, vidste vi ikke rigtig, hvad den skulle give. De stillede forslaget om 10.000, og det sagde vi ja til', siger kredsformand i Vojens, Mads H. Witt.

maria