Direkte valg skal øge engagementet

Medlemmerne vil opleve større indflydelse ved direkte valg, siger Dafolo

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Per Østergaard og Börje Lindblom fra Dafolo anbefaler i slutrapporten, at kredsstyrelser, formand og næstformand vælges ved direkte valg.

I beskriver ikke jeres demokratiopfattelse, men I foreslår direkte valg. Mener I, at det vil fremme eller svække debatten mellem medlemmer og valgte?

'Det vil ikke svække dialogen. Det tror vi ikke. Medlemmerne skal selvfølgelig lytte til kandidaterne og deltage i formøder med mere, men vi tror ikke, at det vil forhindre demokratiet', siger Börje Lindblom.

Har I undersøgt om foreninger med direkte valg har medlemmer, der er mere engagerede i fagforeningsspørgsmål?

'Nej, vi har ikke nogen undersøgelser'.

Har disse foreninger større stemmeprocenter end DLF?

'Det kan jeg ikke svare på. Men jeg tror, at medlemmerne oplever større indflydelse ved direkte valg. Vi tror, at man bliver mere engageret. Men svaret på spørgsmålet om stemmeprocenter er nok nej. Det er et holdningsspørgsmål'.

Er det noget, I har hørt, når I har været rundt for at tale med medlemmerne?

'Ja. Det er svært at komme igennem, når man er ung, er der flere, der synes. Det kan være svært at komme i dialog med en del gamle ræve. Det har vi hørt fra mange sider'.

I slutrapporten nævner I et sted det dårlige klima på kongressen. Vil I uddybe?

'Vi var med på kongressen, og når vi talte med folk, fik vi den opfattelse, at flere syntes, at det var svært at gå på talerstolen, og utrygt, når man skulle forklare, hvad man mente. Flere tog kulturen og det psykologiske klima på kongressen op - også pensionisterne', siger Börje Lindblom.

'Den dårlige stemning på kongressen er nok lidt generelt udtrykt. Det er de kongresdelegerede, der siger det, eller andre, som har hørt de kongresdelegerede udtale sig om det. Det går på selve tonen'.

Stemmeprocenter

I Magisterforeningen og i Gymnasieskolerne Lærerforening (GL) har man direkte valg. Ved afstemning om overenskomstresultatet i 1997 var stemmeprocenten hos gymnasielærerne på 64,56, mens den hos magistrene var på 38,61. I DLF stemte 61,6 procent om overenskomstresultatet i 1997.

Ved overenskomsten i 1999 stemte 88 procent af gymnasielærerne og 44,2 procent af magistrene. I DLF stemte 82,5 procent og forkastede forslaget. Derefter stemte 76,5 procent om mæglingsforslaget, der blev vedtaget.

-th/hela