Debat

Pensionerne med

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når overenskomstforhandlingerne er overstået til næste år, får statstjenestemandspensionisten på sin lønseddel fra Finansministeriet besked om, at pensionen er reguleret ifølge paragraf 27 i pensionsloven fra 1969. Her står, at en generel ændring af tjenestemandslønningerne giver en tilsvarende regulering af pensionerne.

Det kommunale forlig og det statslige forlig, som stort set er identiske, har forinden fordelt lønstigningssummen i en generel del og en speciel del. Siden 1993 har den specielle del blandt andet omfattet decentral løn, omklassificeringer og tilskud til overenskomstansattes pensionsfond. Den generelle, afsmittende del er blevet for lille med formindsket regulering af tjenestemandspensionen til følge.

Kongresbeslutning fra 1997 tager fat på problemet og forlanger, at pensionerne skal følge den almindelige lønudvikling. Hovedstyrelsens forslag til overenskomstkrav tager sagen op og forlanger, at reguleringen også tager hensyn til den del af overenskomstrammen, der anvendes til decentral lønudvikling. Det er et skridt i den rigtige retning. En ændring af paragraf 27 til at medregne alle ændringer bør være endemålet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er fint nok, at penge fra lønstigningssummen har givet kommende pensionister en højere slutløn og derved en større pension. Men ældre endnu levende pensionister har et efterslæb her, idet pensionister ikke omklassificeres. Det er også godt nok, at lønstigningssummen har været med til at give de overenskomstansattes pensionsfond en god start.

Hovedstyrelsen har indledt forhandlinger med de øvrige statstjenestemandsorganisationer om en fælles optræden. Under en eller anden form bør statstjenestemandspensionister have lejlighed til at tage stilling til de lovbestemte reguleringer af pensionen. Reguleringerne skal ses i lyset af deres sammenhæng med de kommunale og statslige forligs fordeling af overenskomsternes lønstigningsramme i en generel og en speciel del.

Lønforhandlingerne slutter først med resultatet på de nuværende pensionisters første lønseddel efter Overenskomst 99. Vi kommer sidst, men vi skal være mere med.

Peter Bruun

Roskilde